Metro-portal.hr

objavljeno 01.05.2018. 15:01:00
DRŽIMO FIGE

Stručna misija CERN-a stiže na završne pregovore

Posjetom Stručne misije završava proces pristupanja Republike Hrvatske CERN-u, a nakon prezentacije rezultata viđenoga tijekom posjeta Hrvatskoj, Vijeće CERN-a donijet će konačnu odluku o statusu hrvatske prijave

Hoćemo li ispuniti tražene zahtjeve?
Hoćemo li ispuniti tražene zahtjeve? (Arhiva)

Stručna misija CERN-a dolazi u službeni posjet Hrvatskoj od 2. do 4. svibnja, na posljednji krug pregovora o pridruženom članstvu najvećem istraživačkom laboratoriju na svijetu.

Stručna misija posebnu će pozornost pridati sagledavanju mogućnosti hrvatske znanstvene zajednice u području fizike, zatim postojanju dovoljno razvijene industrije koja bi mogla sudjelovati na natječajima CERN-a s razumnim prilikama za uspjeh te postojanju političke volje u državi koja podnosi zahtjev za potporu istraživanjima na području fizike elementarnih čestica.

Posjet je podijeljen u tri razine: znanstvena zajednica (Institut Ruđer Bošković, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut za fiziku, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu), gospodarska zajednica (Rimac automobili, DOK-ING, Include, Amphinicy) te znanstvena politika (sastanak s ministricom Divjak, HAZU, Hrvatska zaklada za znanost).

Ulazak u CERN od ključne je važnosti, između ostalog, i za našu industriju jer u ovom trenutku Hrvatska već ima dvadesetak tvrtki koje su spremne i mogu surađivati s CERN-om, što će biti golemi iskorak za našu industriju i jedna od osnova stvaranja high-tech gospodarstva kojem Hrvatska teži, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Posjetom Stručne misije završava proces pristupanja Republike Hrvatske CERN-u, a nakon prezentacije rezultata viđenoga tijekom posjeta Hrvatskoj, Vijeće CERN-a donijet će konačnu odluku o statusu hrvatske prijave.

Europski laboratorij za fiziku čestica najveći je istraživački laboratorij na svijetu. CERN je 1954. godine osnovalo Europsko vijeće za nuklearna istraživanja (Conseil Europeean pour la Recherche Nucleaire CERN), a nalazi se na francusko-švicarskoj granici, zapadno od Ženeve.

U CERN-u je zaposleno oko 2.500 ljudi, a oko 8.000 znanstvenika iz 580 institucija koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja. CERN-om upravlja 20 zemalja, članica Europske unije, jedna država (Rumunjska) je kandidat za članstvo, a tri države su pridružene članice.

CERN ima službene odnose s još 38 zemalja, među kojima je i Hrvatska kao nečlanica s kojom CERN surađuje na temelju Ugovora o suradnji iz 1991. godine.

01.05.2018. 15:01:00
http://metro-portal.hr/strucna-misija-cern-a-stize-na-zavrsne-pregovore/111852/