Metro-portal.hr

objavljeno 08.04.2018. 18:00:00
KONFERENCIJE

Stručna konferencija Srca - DEI (Dani e-infrastrukture)

Konferencija se održava 11. i 12. travnja 2018. u kongresnim dvoranama Plaza Event Centra, Slavonska avenija 6 u neposrednoj blizini Srca, te u samom Srcu

SRCE DEI 2018
SRCE DEI 2018 (SRCE)

Stručna konferencija Srca - DEI (Dani e-infrastrukture) okuplja IT stručnjake i napredne korisnike informacijskih i komunikacijskih tehnologija iz sustava znanosti i visokog obrazovanja.

Konferencija se održava  11. i 12. travnja 2018. u kongresnim dvoranama Plaza Event Centra, Slavonska avenija 6 u neposrednoj blizini Srca, te u samom Srcu.

Dva međunarodna pozvana predavanja uglednih stručnjaka, velik broj radionica, predavanja u četiri tematska bloka, rasprave s pozvanim predavačima, druženje i razmjenjivanje ideja dio su ovogodišnje, dvodnevne druge stručne konferencije Srca „Dani e-infrastrukture - Srce DEI 2018" . Konferencija započinje ujutro 11. travnja nizom radionica i rasprava, a svečano otvaranje i prvo pozvano predavanje predviđeno je istoga dana u 11 sati.

Nakon uspjeha prošlogodišnje konferencije, naše je očekivanje da će se na Srce DEI 2018 okupiti oko 300 IT stručnjaka i naprednih korisnika novih tehnologija u sustavu znanosti i visokog obrazovanja i da će tijekom dvodnevnog događanja doći do toliko nužnog sinergijskog učinka i niza interesantnih rasprava o pravcima i načinima izgradnje modernog i otvorenog obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj, a koji se temelje na učinkovitoj uporabi novih informacijskih tehnologija i organizacijskih koncepata", rekao je uvodno na konferenciji za novinare dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca.

U nastavku je naglasio: „Srce svim svojim aktivnostima promovira i potiče primjenu načela i prakse otvorene znanosti i otvorenog obrazovanja, prepoznajući sve one dobrobiti koje takva praksa donose društvu, kako kroz bržu primjenu i veću dostupnost rezultata istraživanja i obrazovnih sadržaja, koji se financiraju javnim sredstvima, tako i kroz unapređenje kvalitete samog sustava obrazovanja i znanosti. Baš zato smo naglasak ovogodišnje konferencije odlučili staviti upravo na pitanja vezana uz otvorenost znanosti i obrazovanja, a kako bi zajednički i s onima koji se zalažu i prakticiraju takvu otvorenost i s onima koji eventualno vide prepreke i nedostatke otvorenosti raspravili sva postojeća pitanja - od načelnih do onih vezanih uz konkretne situacije u Hrvatskoj - i otvorili put akademskoj zajednici u Hrvatskoj da odlučnije i brže krene putem kojim je krenula akademska zajednica u Europi i svijetu."

 

 

Program konferencije sastoji se od niza predavanja, rasprava i radionica vezanih uz aktualne izazove, ali i planove i mogućnosti primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija u modernom obrazovanju i znanosti, s posebnim naglaskom na izazove koje donosi otvorenost i pokušaj implementacije otvorenosti.

Koncepti otvorene znanosti i otvorenog obrazovanja, nova europska infrastruktura EOSC (European Open Science Cloud), ali i komunikacijske strategije ustanova i institucija koje imaju za cilj povećavanje otvorenosti ustanova samo su neki elementi otvorenosti koja će se propitivati ili prikazati kroz predavanja i rasprave unutar tematskih blokova.

Uz otvorenost, obradit će se i ostale aktualne teme u sustavu znanosti i visokog obrazovanja od kojih valja izdvojiti izgradnju CroRIS-a - novog informacijskog sustava o znanstvenoj djelatnosti, razvoj naprednoga računanja te iskustva u primjeni GDPR-a na visokoškolskim ustanovama. Predstavit će se i rezultati rada i inicijative iz zajednice vezano uz otvoreno obrazovanje i otvorenu znanost te rezultati ostvareni u okviru usluga i projekata koje vodi ili koordinira Srce, kao što su Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO), Informacijski sustav za podršku postupaka vrednovanja (Mozvag) , Digitalni akademski arhivi i repozitoriji (Dabar), Portal znanstvenih časopisa Republike Hrvatske (Hrčak) i drugi.

Uz predavanja i rasprave o aktualnim temama, ove smo godine pripremili i čak četrnaest radionica. Kroz radionice nastojimo sudionicima konferencije ponuditi mogućnost stjecanja specifičnih znanja i vještina. Neke od radionica koje izdvajamo su: „Uvod u Laravel", „Analiza i vizualizacija podataka - prvi koraci u R-u", „Kontejneri u naprednom računanju", „Objava članaka u Hrčku u XML formatu", „Kako nastaju standardi zanimanja i kvalifikacija?", „Sustav AAI@EduHr od A do Ž" itd. Na ovogodišnjim Danima e-infrastrukture bit će dostupna i tiskana knjiga sažetaka, koja će sudionicima moći poslužiti kao vodič kroz program, ali će svakako ostati i kao trajan zapis aktivnosti zajednice koja unaprjeđuje e-infrastrukturu u okviru sustava visokog obrazovanja"napomenula je Sabina Rako, predsjednica Programskog odbora.

 

Okosnicu programa čine dva pozvana predavanja koja pripremaju ugledni stručnjaci:

  • Olivier Verscheure, ravnatelj Švicarskoga centra za znanost o podacima (Swiss Data Science Center) koji će održati pozvano predavanje pod nazivom: „Opening Science in a Data-Driven World"

  • Ann Harding, iz fondacije SWITCH koja je švicarski NREN (National research and education network) te ujedno i koordinator švicarske AAI federacije, a koja će održati pozvano predavanje pod nazivom: „The challenges of (non-)openness - Trust and Identity in Research and Education".

Osim pozvanih predavanja na rasporedu konferencije je niz predavanja raspoređenih unutar četiri paralelna tematska bloka: Informacijski sustavi u znanosti i visokom obrazovanju, Digitalni repozitoriji u znanosti i visokom obrazovanju, Infrastrukture za napredno računanje i Novi alati i tehnologije u obrazovanju.

S obzirom da su ovakva događanja dobra prilika za iznošenje i razmjenu ideja, dodatni smo naglasak stavili i na neformalne sadržaje, odnosno druženja u sklopu konferencije. Na konferenciji će sudjelovati više od 300 stručnjaka i naprednih korisnika informacijskih i komunikacijskih tehnologija iz sustava visokog obrazovanja i znanosti. Najvažnija događanja na konferenciji svi će moći pratiti i na daljinu putem sustava za webinare Srca"naglasio je predsjednik Organizacijskog odbora konferencije dr. sc. Kruno Golubić.

Detaljan program i dodatne informacije možete naći na www.srce.hr/dei

Piše: Sanja Ledinek
08.04.2018. 18:00:00
http://metro-portal.hr/strucna-konferencija-srca-dei-dani-e-infrastrukture/111389/