Metro-portal.hr

objavljeno 12.12.2011. 11:00:50
USPJEŠNOST KOLEKTIVA

Strogi šefovi su loše vođe, skroman gazda je najbolji gazda

Strogi šefovi s egom koji para oblake mogu postići strahopoštovanje kod zaposlenika, no to ih nužno ne čini dobrim i uspješnim vođama

Fotografija vijesti

Novo znanstveno istraživanje pokazalo je da strogi i ponosni šefovi zbog svojeg ega i autoritativnosti mogu usporiti ili u potpunosti spriječiti profesionalni razvoj zaposlenika i na taj način negativno utjecati na uspješnost tvrtke.

Znanstvenici tvrde da su najbolje i najefikasnije vođe šefovi koje krasi skromnost jer njihova umjerenost poboljšava odnose unutar tvrtke i zaposlenicima omogućava konstantno razvijanje i usavršavanje vještina.

Istraživanje je provedeno na američkim sveučilištima Buffalo i Wisconsin gdje je 55 volontera iz svih poslovnih grana i položaja, od direktora pa sve do čistaća, trebalo ocijeniti i objasniti na koji način se skromne vođe razlikuju od strogih šefova. Svi ispitanici su se složili da šefovi koje na svojem primjeru pokazuju kako se raste i razvija imaju sve što je potrebno za efikasno vodstvo.

Znanstvenici tvrde da su priznavanje vlastitih pogrešaka, naglašavanje jakih strana i vještina podređenih, te pokazivanje želje za učenjem glavne karakteristike skromnog vođe koje zadovoljavaju sve preduvjete kako za osobni razvoj tako i za razvoj tvrtke.

Skromni i umjereni šefovi pokazuju zaposlenicima na svojem primjeru da su učenje, osobni rast, pogreške i nesigurnost normalne stvari koje se mogu svakome dogoditi na radnome mjestu, a na taj način se omogućava neometani razvoj i usavršavanje vještina podređenih, a time i konstantni rast cijele firme.      

12.12.2011. 11:00:50
http://metro-portal.hr/strogi-sefovi-su-lose-vodje-skroman-gazda-je-najbolji-gazda/66298/