Metro-portal.hr

objavljeno 24.01.2022. 12:01:00
KINOTEKA

Striptiz smrti u Kultnom petku

U „Dolazećim atrakcijama“ istražuje se kako su pokretne kamere unaprijedile filmsku umjetnost, Kultni petak donosi Striptiz smrti Briana De Palme, a među Novitete stiže Ulica noćnih mora

Striptiz smrti
Striptiz smrti (Arhiva)

Još od samih početaka jedan od sinonima za film bio je „pokretne slike", no trebalo je proći više od pola stoljeća da snimateljska oprema izgubi višak kilograma, napusti stative i prohoda. Promjene do kojih je dovela veća dostupnost lakših, pokretnih kamera, koja je uz to mogla usporedno snimati dijaloge i šumove izazvale su pravu revoluciju u kinematografiji: dala je krila razvoju nezavisnog, alternativnog i underground filma, lansirala je stilske struje kao što su francuski novi val i američka (druga) avangarda, a dala je i novu energiju dokumentarnome filmu u tolikoj mjeri da možemo reći da ga je ponovno izmislila.

Iz tog razloga u ovotjednom ciklusu Dolazeće atrakcije gledat će se Trgovački putnik, klasik struje direktnoga filma (direct cinema) u kojem redatelji Albert i David Maysles te Charlotte Zwerin kroz portret grupe profesionalnih prodavača Biblije pružaju moćnu kritiku konzumerizmu i nude jedinstvenu fresku američkog društva 1960-ih.

Tjedan zaključuje legendarna Ruska arka Aleksandra Sokurova. Ovaj povijesni spektakl snimljen je u Zimskom dvorcu ruskog državnog muzeja Ermitaž, okuplja oko 2000 glumaca i statista, a ujedno je i prvi dugometražni film snimljen u jednome kadru. To je bilo moguće zahvaljujući sprezi tada nove digitalne tehnologije (koja je u to vrijeme postepeno postaja snimateljski standard) te steadicama, stabilizacijskog sustava za kameru koji za razliku od drmusave kamere iz ruke stvara dojam da klizi kroz prostor.

Kultni petak: Striptiz smrti

Prvi ovogodišnji Kultni petak donosi Striptiz smrti, intrigantni hičkokovski triler o neuspješnom glumcu uvučenom u zaplet koji uključuje voajerizam, opsesiju i - ubojstvo. De Palma je bio jedan od prvih autora koji je prepoznao hipnotički efekt koji fluidnost tada nove tehnike steadicama ima na gledatelja, pretvorivši ga gotovo u svoj zaštitni znak. U Striptizu smrti, jednom od njehovih najkontroverznijih filmova, De Palma se uvelike oslanja na nasljeđe Alfreda Hitchcocka, posebice na Prozor u dvorište (1954) i Vrtoglavicu (1958), pri čemu njihove motive voajerizma i opsesije majstorski razvija u crnohumornu satiru industrije pokretnih slika.

Striptiz smrti proslavio je Melanie Griffith, donijevši joj nominaciju za Zlatni globus, a ljubitelje synth popa iz osamdesetih razveselit će i posebno gostovanje benda Frankie Goes to Hollywood, čiji kontroverzni megahit „Relax" ilustrira prekretnicu u samom zapletu filma.

Noviteti: Ulica noćnih mora

Oskarovac Guillermo del Toro u svoja posljednja dva filma pozabavio se revizijom klasičnih hollywoodskih žanrova kao što su monster movie (Oblik vode, 2017) i gotička melodrama (Crimsom Peak, 2015). U Ulici noćnih mora inspiraciju je pronašao u romanu Williama Lindsaya Greshama te istoimenom filmu Edmunda Gouldinga iz 1947. godine, koji kritičari drže za jedan od najboljih, najoriginalnijih, ali i najnetipičnijih noira iz njegova zlatnog razdoblja. Del Torro je priču svojih prethodnika preobrazio u raskošno producirani triler, u kojem monstruoznost proizlazi iz psihologije likova, a krase ga vrhunski glumačka ekipa predvođena Bradleyen Cooperom i Cate Blanchet, kao i Del Torov nepogrešivi osjećaj za vizuale, pripovijedanje i atmosferu.

Među ostalim Novitetima prikazuju se dvije ekranizacije vrhunskih književnih djela: adaptaciju autobiografskog romana Annie Ernaux Događaj u režiji Audrey Diwan te Mračnu kćer Elene Ferrante, moćnu anatomiju majčinstva u režiji Maggie Gyllenhaal.

Roditeljstvom se bavi i Pedro Almodóvar u Paralelnim majkama, Paul Thomas Anderson provest će nas Kalifornijom sedamdesetih u slasnoj Licorice pizzi, a Radu Jude nasmijat urnebesnom satirom suvremenog društva u Baksuznom bubanju ili bezumnom porniću.

Za dašak prave filmske magije ne propustite Raspoloženi za ljubav, romantičnu melodramu Wonga Kar-waija, koja i dalje osvaja svojom nekonvencionalnom ljubavnom pričom te čarobnim spojem slike, zvuka i glazbe.

Matineja: Pjevajte s nama 2

Na repertoar se vraća Pjevajte s nama 2, nastavak popularnog animirca o koali Busteru Moonu, koji zajedno sa svojom ekipom raspjevanih prijatelja priprema novu glazbenu ekstravaganciju. Film se prikazuje sinkroniziran na hrvatski jezik.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Dolazeće atrakcije pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Pri ulasku u prostorije kina Kinoteka obavezno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz, negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati). Osobe koje nemaju odgovarajuću dokumentaciju, nažalost neće moći prisustvovati programima koji se održavaju u kinu Kinoteka.

Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

24.01.2022. 12:01:00
http://metro-portal.hr/striptiz-smrti-u-kultnom-petku/136158/