Metro-portal.hr

objavljeno 23.06.2011. 14:00:00
MENTALNO ZDRAVLJE

Stres i grad - život u velikim naseljima može biti prava muka

Ljudi iz velikih grdova intenzivnije reagiraju na stres, naročito na onaj koji izaziva drugi čovjek

Ovako izgleda svakodnevica pojedinih velikih gradova
Ovako izgleda svakodnevica pojedinih velikih gradova (Shutterstock)

Automobili i sirene, autobusi, djeca školske dobi, usporeni turisti, nervozni umirovljenici... Život u gradu katkada zaista zna biti stresan. Znanstveni dokaz za to postoji u obliku studije koja je pokazala da gradski domoroci - kao i svi oni odgajani u gradskoj sredini - znatno intenzivnije reagiraju na stres i stresne situacije nego stanovnici ruralnih područja, piše Associated Press. Da budemo precizniji, građani jače reagiraju na stres koji izazivaju drugi ljudi. Studija je provedeno pod stručnim nadzorom znanstvenika sa Središnjeg instituta za mentalno zdravlje iz Mannheima u Njemačkoj, a detalji su objavljeni u časopisu Nature.

Evo sažetka: Znanstvenici su 32 volontera skenirali mozak dok su ovi rješavali iznimno komplicirane matematičke zadatke, među kojima su neki namjerno učinjeni nerješivima. Pogrešna rješenja su jako iskritizirana, znanstvenici su glumili veliko razočaranja i naglas govorili kako se pitaju jesu li volonteri uopće kompetentni za sudjelovanje u istraživanju. Sve to je, dakle, obavljano dok su volonteri bili pod skenerom.

Kod volontera iz velikih gradova (definirani kao gradovi s više od 100.000 stanovnika) se naglo upalila amigdala - dio mozga koji obrađuje emocije. Iako znanstvenici nisu uspjeli objasniti zašto je kritiziranje potaknulo intenzivnije moždane reakcije kod volontera iz velikih gradova, vjeruju da je do toga došlo zato što su oni prije često bili izlagani stresovima koje su izazivali drugi ljudi.

23.06.2011. 14:00:00
http://metro-portal.hr/stres-i-grad-zivot-u-velikim-nseljima-moze-biti-prava-muka/60472/