Metro-portal.hr

objavljeno 28.12.2009. 09:21:19
6-OHDA

Stres bi vas mogao i ubiti

Znanstvenici su otkrili vezu između brzih stresnih reakcija i našeg imunološkog sustava, što može pogodovati razvoju autoimunih bolesti

(Dreamstime)

Ako ste ikad pomislili da vas stres koji mogu izazvati posjeti vaše rodbine tijekom blagdana može ubiti, bili ste u pravu. Pokazalo je to istraživanje znanstvenika Sveučilišta u Connecticutu objavljeno u Journal of Leukocyte Biology. Srećom, stručnjaci su pronašli i lijek za takav stres.

Naime, dio živčanog sustava koji je odgovoran za brze reakcije (simpatički živčani sustav) kontrolira i regulatorne T stanice, koje pak tijelo koristi kako bi zaustavilo imunološki odgovor kad se neki strani uljez otkloni ili uništi.

Kako bi došli do ovog otkrića, znanstvenici su eksperimentirali na miševima kojima su ubrizgali lijek nazvan 6-hiroksidopamin (6-OHDA) koji selektivno otklanja simpatičke živce koji se nalaze u različitim organima i uspješno otežava vezu između živčanog i imunološkog sustava. Miševi kojima je ubrizgan 6-OHDA imali su dva puta više regulatornih T stanica u slezeni i limfnim čvorovima od miševa u kontrolnoj grupi.

Stručnjaci su potom htjeli vidjeti može li 6-OHDA spriječiti razvoj autoimunih poremećaja kao što su artritis, lupus ili ekcemi. Zato su 6-OHDA ubacili u miševe, te njih i kontrolnu grupu miševa stavili u uvjete u kojima se razvija autoimuna bolest slična multiploj sklerozi u ljudi.

Za razliku od kontrolne grupe, u miševa kojima je ubrizgan 6-OHDA nije se razvila bolest, što znači ne samo da simpatički živčani sustav negativno utječe na imunitet, već i da postoji način kako spriječiti ili zaustavili autoimune poremećaje.

Dakle, iako u nekim situacijama stresno reagiranje može biti korisno, važno je razumjeti kako svakodnevni stres može utjecati na imunološke reakcije, što može biti vrlo štetno i pospješiti razvoj nekih bolesti.

28.12.2009. 09:21:19
http://metro-portal.hr/stres-bi-vas-mogao-i-ubiti/29470/