Metro-portal.hr

objavljeno 14.05.2012. 08:59:56
POSLJEDICA RATA NARKOKARTELA

Stravičan masakr 49 osoba u Meksiku

Tijela 43 muškarca i šest žena, odsječenih glava, šaka i stopala, pronađena su nabacana na hrpu pokraj autoceste u blizu grada Monterreya

Fotografija vijesti

Četrdeset i devet unakaženih i osakaćenih tijela pronađeno je pokraj autoceste blizu grada Monterreya, a policija, koja je objavila kako je riječ o jednome od najgorih zločina počinjenih u Meksiku u posljednjih nekoliko godina, nema sumnji da su počinitelji pripadnici narkokartela, javlja Hina.

Tijela 43 muškarca i šest žena, odsječenih glava, šaka i stopala, pronađena su nabacana na hrpu pokraj autoceste u općini Cadereyta Jimenez u savenoj državi Nuevo Leon u nedjelju.

Vlada te države objavila je da su odgovornost za ovaj grozomoran zločin preuzeli članovi zloglasnog narkokartela Zetasa.

Još nije poznato tko su žrtve masakra. Forenzičari, koji rade na slučaju novinarima su rekli da neka trupla pokazuju naznake raspadanja, što ukazuje na to da je zločin počinjen prije više dana ili čak tjedana. Pretpostavlja se, međutim, da je zločin rezultat rata Zetasa i suparničke narkobande Sinaloe.

Meksička vlada, osudivši ovaj zločin kao "nehumano iracionalno nasilje", najavila je da će održati provedbu pravde u Meksiku sa svom svojom "snagom i moći".

Narkokartel Zetas osnovali su dezerteri iz meksičke vojske koji su postali članovi Zaljevskog kartela koji je nekada dominirao trgovinom drogom na sjeveroistoku Meksika. Kasnije su se odvojili, osnovali Zetas i zaratili sa svojim bivšim poslodavcima za kontrolu nad krijumčarskim putevima. Zetas je također u ratu sa Sinaloom, kartelom koji vodi najtraženiji meksički kriminalac Joaquin Guzman.

Prije pet godina meksički predsjednik Felipe Calderon odlučio je stati na kraj ratu narkobandi i na njih poslao vojsku. Otada je nasilje samo jačalo i već je više 50 tisuća ljudi ubijeno u međusobnim sukobima trgovaca drogom i njihovim okršajima sa snagama reda.

14.05.2012. 08:59:56
http://metro-portal.hr/stravican-masakr-49-osoba-u-meksiku/70946/