Metro-portal.hr

objavljeno 17.05.2011. 09:36:55
OZBILJNE OPTUŽBE

Strauss-Kahnu prijeti dugoročna zatvorska kazna

Optužbe koje je tužitelj u New Yorku u ponedjeljak podigao protiv Dominiquea Strauss-Kahna krajnje su ozbiljne i mogu voditi do velike zatvorske kazne za čelnika MMF-a

Fotografija vijesti

"Tužitelji su sastavili optužbe najteže što je moguće", rekao je za WSJ Daniel Horwitz, kazneni odvjetnik i bivši tužitelj u New Yorku. "To je stvarno najgori mogući scenarij" za optuženog, dodao je. U ponedjeljak je državno odvjetništvo u New Yorku podnijelo optužnicu sa sedam točaka protiv Strauss-Kahna, slijedom navodnog subotnjeg pokušaja silovanja 32-godišnje sobarice hotela Sofitela na Manhattanu.

Optužbe uključuju dvije točke za prvi stupanj kažnjivog seksualnog djela. Ta optužba, u New Yorku poznata kao "nasilan zločin B klase", nosi obaveznu zatvorsku kaznu do 25 godina. Strauss-Kahnov odvjetnik Benjamin Brafman najavio je da će se njegov klijent izjasniti da nije kriv.

U ponedjeljak je sutkinja newyorškog kaznenog suda Melissa Jackson odbila prijedlog obrane da Strauss-Kahna osobodi uz jamčevinu od milijun dolara, te ga vratila natrag u pritvor gdje će ostati najmanje do kraja tjedna. U ponedjeljak popodne Strauss-Kahn je premješten u zatvor na otoku Rikers u New Yorku. "Jedino što je ovdje razmatram ... postoji li kod vašeg klijenta stvarna opasnost od bijega", rekla je Jackson tijekom rasprave. "Kada sam čula da je vaš klijent bio u zračnoj luci JFK, da se ukrcao na let, to otvara neka pitanja", dodala je.

Čelnik MMF-a u subotu je uhićen u zrakoplovu koji je trebao poletjeti iz New Yorka za Pariz. Brafman je rekao na tiskovnoj konferenciji da razmatra mogućnost žalbe na rješenje o jamčevini. Tužitelji sada imaju nekoliko dana da se sazove velika porota i donese formalnu optužnicu protiv Strauss-Kahna. Ako ga optuži velika porota, predmet će se premjestiti drugome sucu u New Yorku, a Strauss-Kahn i njegovi odvjetnici dobit će još jednu priliku tražiti da se brani sa slobode.

Odvjetnici su u ponedjeljak ocijenili neobičnim za suca u New Yorku da odbije jamčevinu. "Ali to ne čudi s obzirom na okolnosti", izjavio je za WSJ Paul Shechtman, kazneni odvjetnik u New Yorku. "On je imućna i utjecajna osoba, a ako ga izgubite odlaskom natrag u Francusku, možda ga nikad nećete vratiti", dodao je, pozivajući se na opću nesklonost Francuske da izručuje svoje državljane. "To je recept da se nekoga zadrži".

Ipak, odvjetnici kažu da mogu zamisliti situaciju u kojoj bi Strauss-Kahnu bilo dozvoljeno da ostane u stanu na Manhattanu pod strogim nadzorom, koji bi možda sam plaćao. "Mislim da će tražiti način za kućni pritvor", rekao je Shechtman. Nakon toga bit će određen datum suđenja, a prema newyorškim zakonima većina kaznenih suđenja mora se održati u roku od šest mjeseci od dana uhićenja.

Do sada se prema Strauss-Kahnu ponašalo prilično čvrsto, rekli su odvjetnici, dodajući kako to nije neobično s obzirom na optužbe. "Državno odvjetništvo uzima seksualne zločine vrlo ozbiljno", rekao je Horwitz, koji se osvrnuo i na prilično stroge kazne za najteže optužbe protiv Strauss-Kahna. "Sve nose obavezne kazne zatvora", rekao je, dodajući da bi kaznu u slučaju osude vjerojatno služio u zatvorskom objektu srednje ili maksimalne sigurnosti. To je sustav države New York, u njemu nema zatvora poluotovorenog tipa, kazao je Horowitz.

 

17.05.2011. 09:36:55
http://metro-portal.hr/strauss-kahnu-prijeti-dugorocna-zatvorska-kazna/58937/