Metro-portal.hr

objavljeno 25.04.2010. 20:49:00
VRH MMF-A

Strauss-Kahn uvjeren u brz dovršetak pregovora s Grčkom

Grčka je u petak zatražila hitan kredit od 45 milijardi eura od zemalja eurozone i MMF-a nakon što su ulagači okrenuli leđa njezinim obveznicima

Glavni direktor MMF-a D. Strauss-Kahn uvjeren je da će kredit Grčkoj biti uskoro dogovoren
Glavni direktor MMF-a D. Strauss-Kahn uvjeren je da će kredit Grčkoj biti uskoro dogovoren (Getty Images)
Glavni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn u nedjelju je izrazio uvjerenje da će hitni kredit Grčkoj biti ubrzo dogovoren, kako bi ta teško zadužena zemlja mogla ispuniti svoje skore financijske obveze prema kreditorima.

"MMF-a, europski partneri i svi koji su uključeni u napore za financiranje prepoznaju potrebu za brzinom. Uvjeren sam da ćemo zaključiti razgovore na vrijeme, kako bi Grčka udovoljila svojim potrebama", istaknuo je Strauss-Kahn u priopćenju u nedjelju. "Svi smo svjesni ozbiljnosti situacije i hrabrih napora koje poduzima grčki narod", dodao je. Strauss-Kahn je objavio priopćenje nakon sastanka s grčkim ministrom financija Georgeom Papaconstantinouom, koji je u subotu doputovao u Washington na proljetno zasjedanje MMF-a i Svjetske banke.

On je istaknuo kako je "zadivljen odlučnošću grčkih vlasti da poduzmu nužne akcije kako bi vratile gospodarstvo na pravi put". Grčka je u petak zatražila hitan kredit od 45 milijardi eura od zemalja eurozone (30 milijardi eura) i MMF-a (15 milijardi eura), nakon što su ulagači okrenuli leđa njezinim obveznicima.

Objava Eurostata u četvrtak da je proračunski deficit Grčke 32,3 milijarde eura ili 13,6 posto BDP-a, a možda i preko 14 posto, dok je Atena izračunala da je 12,7 posto BDP-a, doveo je do daljnjeg pada rejtinga grčkog duga kod bonitetske kuće Moody's i vrtoglavog pada cijene grčkih obveznica na burzama. Ulagači sada procjenjuju da će Grčka prestati s otplatom kredita, čak i ako primi velika sredstva za sanaciju duga.

Grčko tržište dionica sada je ima cijenu za "katastrofalni događaj", izjavio je Sebastien Galy, strateg francuske banke BNP Paribas, za The Wal Street Journal. "Tržište je zaključilo da je restrukturiranje (grčkog duga) sada puno vjerojatnije nego prije", dodao je Ken Wattret ekonomist BNP Paribas. Europski dužnosnici i predstavnici MMF-a su u Ateni od prošlog tjedna, gdje razrađuju tehničke detalje za plan spašavanja, a očekuje će da će završiti posao kasnije ovoga tjedna. Američki ministar Timothy Giethner u subotu je nakon sastanka s grčkim ministrom Papaconstantinouom pozvao europske zemlje i MMF-a da "brzo djeluju", kako bi se odobrio kredit Grčkoj.

Vremena je malo, jer Grčka mora vratiti 8,5 milijardi eura (11,4 milijardi dolara) kredita 19. svibnja, kojih za sada nema. Prema podacima Banke za međunarodna poravnanja (BIS), objavljenim u nedjelju, od 302,57 milijardi dolara vanjskog duga Grčke, najveći vjerovnici su francuske banke koje potražuju 75,45 milijardi dolara, slijedi Švicarska sa 64 milijarde dolara, a treća je Njemačka s potraživanjem od 43,24 milijarde dolara. (hina/metro-portal)

25.04.2010. 20:49:00
http://metro-portal.hr/strauss-kahn-uvjeren-sam-u-brz-dovrsetak-pregovora-s-grckom/38636/