Metro-portal.hr

objavljeno 26.06.2008. 01:00:55

Strateški ciljevi su EU i NATO

Sjednicu Vlade u povodu Dana državnosti obilježila rasprava o ustašama i antifašistima

Premijer Sanader naglasio je da se, šezdeset i više godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, Hrvatska ne smije baviti sama sobom i politikom koja je poražena
Premijer Sanader naglasio je da se, šezdeset i više godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, Hrvatska ne smije baviti sama sobom i politikom koja je poražena (AFP)

Svečanu sjednica Vlade u povodu 17 godina hrvatske samostalnosti, osim poruka da trebamo nastaviti ostvarivati strateške ciljeve - ulazak u EU i NATO, obilježila je rasprava o ustašama i antifašistima koju je potaknuo predsjednik Stjepan Mesić.

“Mladima treba poručiti kako bi, da je pobijedila Nezavisna država Hrvatske, Split, iz kojeg dolazim, bio u Italiji i ja ne bih mogao biti hrvatski premijer .”
Ivo Sanader,
predsjednik Vlade
Dok se premijer Sanader pohvalio kako Hrvatska danas ima najbolji i najsigurniji međunarodni položaj, Mesić se vratio pola desetljeća unatrag te upozorio da pokušaji veličanja ustaštva mogu Hrvatsku skupo koštati.

- Ima događanja koja štete Hrvatskoj jer je NDH provodila zločin - rekao je Mesić. Sanader se složio s njim, no i istaknuo kako si ‘šezdeset i više godina nakon završetka Drugog svjetskog rata Hrvatska ne smije dopustiti da se bavi sama sobom i politikom koja je bila poražena’. 

- Mladima treba poručiti kako bi, da je pobijedila NDH, Split, iz kojeg dolazim, bio u Italiji i ja ne bih mogao biti hrvatski premijer - ponovio je Sanader rečenicu koju u posljednje vrijeme često koristi.

Na to je predsjednik Mesić dobacio ‘Ti bi onda bio Berlusconi’!

“Veličanja ustaštva Republiku Hrvatsku mogu skupo koštati. Ima događanja koja štete našoj zemlji jer je Nezavisna država Hrvatske provodila zločin.”
Stjepan Mesić,
predsjednik Hrvatske
- Većina građana je za politiku antifašizma - dodao je Sanader.

Prisjećajući se 25. lipnja 1991., kada je Sabor donio Deklaraciju o hrvatskoj samostalnosti i suverenosti, Sanader je zahvalio svim građanima, a posebno ‘hrvatskim braniteljima koji su s puškom u ruci, stijegom na ramenu i Lijepom našom na usnama’ stali u obranu Hrvatske.

Pozvao je sve da zajedno cijene političke uspjehe u proteklih 17 godina jer ‘razlike i politička nadmetanja ne mogu biti razlog da različito vidimo budućnost Hrvatske’.

Mesić je ocijenio da su sve naše vlade ugradile svoj dio truda i intelektualnih mogućnosti kako bi Hrvatska danas vodila pregovore o pristupanju EU. (EPEHA) 

26.06.2008. 01:00:55
http://metro-portal.hr/strateski-ciljevi-su-eu-i-nato/9110/