Metro-portal.hr

objavljeno 07.01.2016. 08:01:00
NAPETOST

Strašni događaji iz Koelna su izuzetno opasni

Događaji iz Kölna predstavljaju prekretnicu. Seksistički napadi na žene pred očima javnosti prilikom dočeka Nove godine djeluju kao eksplozivna naprava. A ona je opasna, smatra Volker Wagener

Prosvjedi protiv seksizma i rasizma
Prosvjedi protiv seksizma i rasizma (Twitter)

Prilično pijani i pod okriljem noći oni su ženama zavlačili ruke pod suknje i u bluze. Usred Kölna i masovno. O počiniteljima nema nikakve dvojbe. Oni su bili mladi, muškarci i sjevernoafričkog odnosno arapskog izgleda. Nema sumnje, rasprava o doseljavanju i izbjeglicama dosegla je novi stupanj eskalacije. Na društvenim mrežama vlada prava ludnica. Vijest o seksističkim ispadima objavljena je s priličnim zakašnjenjem. A informacije o tim stravičnim događajima nije objavila policija nego napadnute žene, žrtve, koje su tek svojim podnošenjem kaznenih prijava pokrenule temu koja jako ugrožava socijalni mir.

Jer, noć bezobzirnih muških napada u čoporu ispred kelnske katedrale događa se u kontekstu rasprave o izbjeglicama koja je trenutno najistaknutija. Ta tema polarizira njemačko društvo kao rijetko koja u posljednjim desetljećima. Geografsko podrijetlo napadača i način napada djeluju kao dolijevanje ulja na vatru u našem razdraženom društvu.

Moguća promjena ozračja

Samo to nam je još nedostajalo nakon povijesne godine 2015. Više od 1,1 milijun izbjeglica tako su oduševljeni Njemačkom da žele biti evakuirani samo ovamo - i to u samo godinu dana. Teškom mukom savezna vlada već mjesecima balansira poremećenu društvenu harmoniju u zemlji. Zagovornici otvorenog društva moraju se stalno braniti od napada iz tabora koji je prikriveno pa i otvoreno nesnošljiv prema strancima.

Tko zapravo dolazi u Njemačku?

Nakon događaja u Kölnu prijeti opasnost okretanja raspoloženja protiv izbjeglica. Ako se potiču predrasude prema "strancima", onda se jedva čuju upozorenja da se ne smije generalizirati. Na internetu se vodi nenadmašiva hajka protiv izbjeglica i azilanata. Nesnošljivost prema strancima ponovo ima konjunkturu.

Ali, ta pojava ne smije prikriti činjenicu da je problem kriminalnog doseljenika dugo ignoriran. Među izbjeglicama sigurno nisu samo čestiti očevi obitelji. Napadači ispred katedrale su bili mladi muškarci, velika većina došljaka među izbjeglicama je to također. Problem da s izbjeglicama u Njemačku dolaze i norme muškosti islamskog svijeta koje legitimiraju nasilje, nakon 2015. je više nego ikad ranije stvarnost. Već zbog porasta broja stanovnika doseljavanjem iz islamskih zemalja. To zahtijeva novi način razmišljanja, novo djelovanje.

Preopterećena policija

U to pripada i jačanje policije. Kako je moguće da su deseci žena bili izvrgnuti napadačima bez ikakve zaštite? Ništa nije strašnije nego odgovor jednog iskusnog policajca koji bez okolišanja govori o nemoći čuvara reda: Mi više ne možemo, kažnjiva djela se samo još registriraju. Vjerojatno ni u jednom slučaju neće napadač biti pravomoćno osuđen, strahuje sindikat policije. Za djelotvorno gonjenje kaznenih djela jednostavno nedostaje osoblja. Takva dijagnoza definitivno više ne pristaje promijenjenim društvenim prilikama u zemlji.

Izgon! - Zašto ne?

Teško se može razumjeti i odredbe o izgonu. To se protivi zdravom ljudskom razumu kad doseljenici koji su počinili kazneno djelo ili su ga čak ponavljali ne mogu biti protjerani. Svatko tko pravi nered u nekoj gostionici dobije zabranu ulaska. Tko na stadionu zapali bengalku, ne može više ući na stadion. A izbjeglice i tražitelji azila moraju počiniti ubojstvo da bi mogli biti protjerani. Takve zakonske odredbe će nakon događaja u Kölnu razumjeti sve manje Nijemaca.

Piše: Volker Wagener/DW
07.01.2016. 08:01:00
http://metro-portal.hr/strasni-dogadjaji-iz-koelna-su-izuzetno-opasni/95891/