Metro-portal.hr

objavljeno 10.06.2011. 16:53:00
IVO BI DOMA

Stranke složne: Dobro je da Sander dođe pred Hrvatsko pravosuđe

Branko Vukelić (HDZ) je rekao kako je u intresu svih da se Sanader vrati i da se završi proces kako treba

Ivo Sanader
Ivo Sanader (Damjan Tadić/CROPIX)

Predstavnici parlamentarnih stranaka danas su se usuglasili u ocjeni kako bi bilo dobro da bivši premijer Ivo Sanader što prije dođe u Hrvatsku i pred domaćim pravosuđem odgovara za optužbe koje ga terete, a u tom smislu gledaju i na njegov iznenadni zahtjev da ga Austrija po hitnom postupku izruči Hrvatskoj, piše Hina.

Jerko Rošin (HDZ) je ustvrdio kako iz Sanaderova zahtjeva proizlazi da su se "očito promijenile neke okolnosti", izrazivši uvjerenje da će se nakon Sanaderova sučeljavanja s hrvatskim pravosuđem "stvari razjasniti bilo u jednom ili u drugom smijeru i da će završiti apsolutno dobro".

"Ono što sam zadnje s njime razgovarao prije nego što je ostao u Austriji je bilo kad se vraća", kazao je Rošin dodavši da od tada više s njime nije imao nikakvog kontakta. "Zadnji razgovor s njime je bio da se on vraća, da se želi vratiti u Hrvatsku iz razloga što vjeruje u hrvatsko pravosuđe", ustvrdio je Rošin.

Dodao je kako mu je osobno "puna kapa" priča o Sanaderu, "najprije zato što ispadam jedini koji govori njemu u korist, iz jednostavnog razloga što mu kao prijatelju vjerujem".

"Vjerujem, želim vjerovati i uvjeren sam i u poštenje moga prijatelja. Ja vjerujem da on nije napravio nešto što, kako bih vam kazao, etika njegovog želuca ili moga ne bi podnijela. Samo je pitanje te mjere je li drugi to tako misli", rekao je.

Branko Vukelić (HDZ) je rekao kako je u intresu svih da se Sanader vrati i da se završi proces kako treba.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić (HDZ) kazao je kako nema običaj komentirati pravosudne procese koji su u tijeku, ali i naglasio kako vjeruje u ustavnu presumpciju nevinosti. Svatko je nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja. Da u njega ne vjerujem onda ne bih za takav Ustav ni glasovao", poručio je.

Bebić je istaknuo da jedan pojedinačni slučaj nije mogao, niti može narušiti ni unaprijediti ukupni rezultat Hrvatske u pregovorima.

"Ja ne pridajem tolikog značaja bilo kojem pojedinačnom događaju koji bi možda mogao utjecati. Naravno, kad sve skupa zbrojimo sve je utjecalo na uspješnost zaključenja pregovora, ali ne mislim da je bilo koji pojedinačni slučaj niti previše doprinio niti previše umanjio ovaj naš uspjeh", rekao je.

Za Nenada Stazića (SDP) je najava Sanaderova izručenja "sjajna vijest za građane Hrvatske".

Bit će to, smatra, prilika da se u istrazi sazna istina o načinu rada HDZ-ove vlade, da su se, što, kaže, proizlazi i iz svjedočenja Sanadera i Damira Polančeca na istražom povjerenstvu za Inu, odluke donosile u stranci i vladi. "Prema tome tu istinu hrvatska javnost iščekuje", kazao je Stazić.

O motivima Sanaderovog "kopernikanskog obrata" ne želi nagađati, ali mu se, kaže, čini "da je to jedan dijalog između bivšeg premijera Sanadera i njegove nasljednice Kosor".

"Sanader time šalje poruku - optužnica protiv mene još nije napisana, to je sve u fazi istrage, vodi računa kako će ta optužnica izgledati. Ako ona bude za mene povoljna ja ću prihvatiti krivnju i neću puno pričati. A ako bude nepovoljna onda ću iznijeti sve", ocijenio je Stazić.

Po mišljenju Dinka Burića (HDSSB) bit će "vrlo zanimljivo dočekati Sanadera". "Mislim da će nakon ove njegove izjave nemirne i besane noći mnogih HDZ-ovaca postati još nemirnije i još besanije", kazao je.

Smatra i kako Sanader očito nema mogućnosti da se izvuče od odgovornosti. "Mislim da mu je ovo želja da se zagorča život mnogima koji su zajedno s njim sudjelovali u neviđenoj pljački hrvatskog naroda i jasno da u Remetincu sebi napravi teeam building sa svojim bivšim suradnicima", ustvrdio je Burić.

Milorad Pupovac (SDSS), pak, ne zna što Sanadera motivira na takvu odluku. "S obzirom na činjenicu da je posljednjih godinu dana često donosio pomalo neočekivane i iznenađujuće odluke, koji su motivi za ovu za sada možemo samo špekulirati", poručio je.

10.06.2011. 16:53:00
http://metro-portal.hr/stranke-slozne-dobro-je-da-sander-dodje-pred-hrvatsko-pravosudje/59980/