Metro-portal.hr

objavljeno 01.08.2010. 23:20:00
SVI ZADOVOLJNI

Strani turisti zaposjeli hrvatska odredišta, domaćih sve manje

Prema podatcima kojima rapolaže ministar turizma Damir Bajs, oko 90 posto turista u Hrvatskoj čine strani turisti, dok su domaći gosti, nažalost, sve rjeđi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nikša Stipaničev/CROPIX)

Ministar turizma Damir Bajs rekao je danas u Nacionalnom parku Krka da je prema prvim podacima za srpanj ostvaren porast od 15 posto u broju dolazaka turista zrakoplovima i porast od devet posto kada je riječ o dolascima u pomorskom prometu. Ministar je to rekao na susretu predstavnika Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i predstavnika strukovnih udruga u turizmu, odnosno turističkih djelatnika u javnom i privatnom sektoru.

Rekao je da 90 posto turista u Hrvatskoj čine strani turisti, dok su domaći gosti, nažalost, sve rjeđi, priopćilo je Ministarstvo turizma. Osvrnuvši se na turistički promet ostvaren u prvih šest ovogodišnjih mjeseci, koji je zabilježio određene minuse, ministar je rekao kako očekuje da će u srpnju taj minus biti bitno smanjen. Dobrim je ocijenio i početak kolovoza, ujedno i ključni vikend u glavnoj sezoni, te dodao da će kolovoz i rujan dati konačni odgovor o uspješnosti cijele sezone.

"I ove smo se godine, u suradnji s partnerima iz strukovnih udruga, za što kvalitetniju sezonu pripremili nizom inovativnih mjera, novim pristupom, ali i novim načinom promoviranja kvalitete hrvatskog turizma", kazao je Bajs. Podsjetio je da su neke od mjera i pojačano oglašavanje, pojačana promocija putem interneta te privremeno prilagođavanje viznog režima za turiste s dalekih tržišta. Također je naglasio da je jedan od ciljeva sačuvati ostvaren tržišni udio u Europi kada je riječ o dolascima stranih gostiju, dok je istovremeno važno imati na umu da konkurentske zemlje neće dozvoliti turističke minuse treću godinu za redom te će učiniti sve kako bi se izborile za svakog gosta.

O nikad jačoj ciljanoj promidžbi u svijetu i pojačanoj promociji u zemlji, koje su zajedno realizirali Ministarstvo turizma, HTZ i sustav turističkih zajednica, govorio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić. Dodatne promidžbene i tržišne aktivnosti provedene su kroz devet modela i imaju ključnu ulogu u dovođenju gostiju u pred i posezoni. Kada je riječ o pripremama za turističku 2011. godinu, Bulić ističe redovite i aktivne razgovore s predstavnicima privatnog turističkog sektora. Predstavnici Nacionalnog parka Krka, Hrvatske udruge hotelijera i restoratera, Nacionalna udruga malih i obiteljskih hotela te kampova očekuju ponavljanje prošlogodišnjih rezultata, stoji u priopćenju.

Inače, preko graničnog prijelaza Macelj u Hrvatsku je, po podacima granične policije, danas ušlo 36.536 osoba, a preko graničnog prijelaza Bregana 20.364 osoba. Preko Macelja je danas od sedam do 19 sati ušlo 35.193 stranih i 1343 domaća putnika u ukupno 10.311 vozila. Hrvatsku je preko tog graničnog prijelaza istodobno napustilo 28.560 stranih i 930 domaćih putnika u ukupno 7462 vozila.

Preko graničnog prijelaza Bregana u Hrvatsku je ušao 18.751 strani putnik i 1613 domaćih u ukupno 6470 vozila. Iz Hrvatske je preko Bregane istodobno izašlo 17.978 stranih putnika i 930 domaćih u ukupno 7462 vozila. Preko oba granična prijelaza danas od 7 do 19 sati ušlo je više putnika i vozila nego što je napustilo zemlju.

Preko graničnih prijelaza Rupa i Pasjak u Hrvatsku je od ponoći do podneva ušlo 25.200 osoba. Opet prema podacima granične policije, u tom je razdoblju preko GP Rupa u Hrvatsku ušlo 11.750 putnika, a izašlo 5050 putnika. Na GP Pasjak od ponoći do podneva zabilježen je ulazak 13.450 osoba. U istom razdoblju iz Hrvatske je izašlo 4450 ljudi. Devedeset posto osoba koje su u navedenom razdoblju ušle preko graničnih prijelaza Rupa i Pasjak bile su strani državljani. (hina/metro-portal)

01.08.2010. 23:20:00
http://metro-portal.hr/strani-turisti-zaposjeli-hrvatska-odredista-domacih-sve-manje/45511/