Metro-portal.hr

objavljeno 09.06.2011. 22:46:00
EUROPSKA AMAZONA

Strani novinari dolaze na upoznavanje s Kopačkim ritom

Kopački rit je raj za više od četvrt milijuna vodenih ptica te za mnoge sisavce, vodozemce i gmazove

Kopački rit
Kopački rit (Wikipedia)

Novinari iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Mađarske, Srbije i Hrvatske idu na izlet u Kopački rit kako bi se upoznali s "europskom Amazonom", jednim od najvećih preostalih poplavnih područja u ovom dijelu svijeta. Putovanje od 15. do 17. lipnja organizira Svjetska zaklada za zaštitu prirode (WWF) uz pomoć Euronatura i lokalnih partnerskih nevladinih organizacija, prenosi Hina.

U priopćenju se ističe kako je WWF u ožujku ove godine s partnerima pridonio potpisivanju ministarskog dogovora između pet zemalja za prvo zaštićeno područje koje se proteže kroz pet zemalja - Prekogranični UNESCO-ov rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav.

"Rezervat se proteže na 8000 četvornih metara duž 700 kilometara prirodnog toka rijeka Mure, Drave i Dunava. Raj je za više od četvrt milijuna vodenih ptica te za mnoge sisavce, vodozemce i gmazove. Taj će rezervat biti najveće europsko riječno zaštićeno područje i najvidljivija prirodna veza između zapadne i istočne Europe, pa je želja WWF-a novinare iz zemalja u kojima će rezervat biti upoznati s njegovim prirodnim ljepotama", navodi WWF u priopćenju.

Dodaje kako će novinari posjetiti i obalu Drave s mađarske strane, uređenu još u doba Habsburške Monarhije, te Park prirode Kopački rit. Uz upoznavanje impresivnog krajolika, doznat će i s kakvim se prijetnjama suočava to prirodno područje, poput regulacije rijeka i vađenja pijeska i šljunka.

"Uz pomoć pet vlada, WWF zajedno s partnerima radi na novome UNESCO-ovu Prekograničnom rezervatu biosfere kako bi ga spasio za održivo korištenje te da zaštiti njegovu biološku raznolikost za buduće generacije", stoji u priopćenju WWF-a.

WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet milijuna pristaša i mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja. Misija WWF-a jest zaustaviti propadanje okoliša te izgraditi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom čuvajući svjetsku biološku raznolikost i osiguravajući uporabu obnovljivih prirodnih resursa te promičući smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje.

09.06.2011. 22:46:00
http://metro-portal.hr/strani-novinari-dolaze-na-upoznavanje-s-kopackim-ritom/59949/