Metro-portal.hr

objavljeno 08.11.2010. 13:50:26
IZBAČENI

Štrajkašima "Glasa Istre" zabranjen ulaz u redakciju

Uprava je štrajkaše "Glasa Istre" poslala na ulicu i angažirala ljude koji će privremeno obavljati posao umjesto njih

Štrajk Glasa Istre
Štrajk Glasa Istre (Goran Šebelić/CROPIX)

Uprava "Glasa Istre" zabranila je jutros radnicima te tvrtke, koji od jučer štrajkaju, da uđu u redakcijske prostore u Puli, a to je dopušteno samo radnicima pod radnom obvezom i glavnoj sindikalnoj povjerenici Maši Jerin, dok se ostali novinari, fotoreporteri, tehničari i drugi zaposlenici nalaze pred zgradom.

Radnici "Glasa Istre" na pulskoj Rivi, pred zgradom u kojoj se nalazi redakcija te na gradskoj tržnici, građanima dijele besplatan primjerak svojih novina "Glas Štrajka", koji je tiskan u pet tisuća primjeraka.

Glavna sindikalna povjerenica Maša Jerin u izjavila medijima, na pulskoj Rivi, rekla je kako su radnicima u štrajku od jutros stavljene izvan uporabe kartice za ulaz u tvrtku, a jučer je član uprave "Glas Istre novine" d.o.o. Dražen Žmak popisivao zaposlenike koji štrajkaju.

"U redakciji smo jučer uočili šest ljudi koji nisu iz 'Glasa Istre'. Oni su na dva tjedna angažirani da rade za vrijeme štrajka, a djeluju u uredu glavnog urednika Ranka Borovečkog", istaknula je Jerin. Dodala je kako od jučer nedostaju dva računala iz tehničke službe, ključna za uređivanje novina, koji se, po informacijama sindikata, nalaze u uredu glavnog urednika. O nestanku računala sindikat je izvijestio policiju.

Sindikalna povjerenica Jerin je ustvrdila kako je uprava Novog lista "upravi 'Glasa Istre' omogućila preuzimanje nekih stranica pa i rubrika, koje prije nisu bile obuhvaćene međuredakcijskom razmjenom". Po njezinim riječima novine od jučer radi član uprave Albert Faggian koji je, kako je rekla, "tvrtku kupio za kunu, zajedno sa starom upravom koja i dan danas sjedi u novoj upravi i koja je upropastila 'Glas Istre' sa 100 milijuna kuna duga".

Sindikalna povjerenica Jerin je navela i kako je "95 posto redakcije u štrajku". Zapitala se "koji čitatelji žele kupovati novine koje se stvaraju na takav način", te ocijenila kako je Uprava svojim postupkom "pokazala da uopće ne poštuje zakon o radu, kolektivni ugovor i nas radnike".

Radnici "Glasa Istre" jučer su stupili u štrajk koji će trajati dok se ne ispune njihovi zahtjevi, odnosno do odluke štrajkaškog odbora o prestanku štrajka. Posljedica je to višemjesečnih neuspjelih pregovora sindikata s poslodavcem, koji želi uvesti šestodnevni radni tjedan, smanjiti već prepolovljene plaće i otpustiti 30-ak radnika, odnosno četvrtinu zaposlenika.(hina/metro-portal)

08.11.2010. 13:50:26
http://metro-portal.hr/strajkasima-glasa-istre-zabranjen-ulaz-u-redakciju/50890/