Metro-portal.hr

objavljeno 23.02.2010. 15:43:05
SINDIKAT NAJAVLJUJE

Štrajk stjuardesa Croatia Airlinesa počinje u petak, 26. veljače

Sindikat smatra da se loša financijska politika kompanije, koja ima 101 šefa s 33 menadžerska ugovora, prelama na leđima zaposlenika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix/Arhiva)

Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova, koji okuplja stjuardese i stjuarde Croatia Airlinesa, počet će štrajk u petak, 26. veljače, u 6 sati, najavili su čelnici sindikata na današnjoj konferenciji za novinare.

Štrajk će biti organiziran jer se sindikat i Uprava Croatia Airlinesa nisu uspjeli dogovoriti oko novog kolektivnog ugovora (KU), budući da Uprava nije željela ozbiljno pregovarati o KU-u i našem statusu, izjavila je predsjednica sindikata Suzana Artuković Vuksan.

Prema sporazumu o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, 20 posto kabinskog osoblja mora raditi, a to je tridesetak stjuardesa, tako da bi u petak moglo poletjeti 11 zrakoplova Croatia Airlinesa.

Pristali smo na pet postotno smanjenje plaća i zatražili uvid u način korištenja tako ušteđenog novca, no Uprava je to odbila, kazala je Artuković Vuksan.

Iz hrvatske zrakoplovne kompanije jučer je pak priopćeno da su sindikalni zahtjevi nerealni pa stoga Uprava najavljeni štrajk smatra neopravdanim.

Uprava tvrdi da je ponudila novi KU kojim su, osim smanjenja plaća za pet posto, sva ostala prava zadržana na istoj razini, unatoč problemima u kojima se tvrtka našla uslijed svjetske krize.

Sindikatu kabinskog osoblja potporu je na konferenciju za novinare došao izraziti član Hrvatskog sindikata prometnih pilota Ivan Sović, no njegov sindikat ne može štrajkati jer još traju pregovori s Upravom o KU za pilote.

Kabinskom osoblju povećani su slobodni dani s 96 na 108 dana, čime su izjednačeni s pilotima, iznos otpremnine povećan je na 60 posto prosječne plaće po godini radnog staža (prije jedna trećina prosječne plaće po godini staža), a naknada za bolovanje do 42 dana zadržana je na 90 posto realne plaće.

Stjuardesama i stjuardima osiguran je prijevoz, i dalje imaju pravo na besplatan obrok u zrakoplovu i isplatu punih dnevnica, a primanja su im viša od prosjeka za srednju stručnu spremu u državi i kreću se od 5.000 do 12.000 kuna neto mjesečno, tvrdi Uprava.

No, Hrvoje Humek, zamjenik predsjednice sindikata, tvrdi da su njihove plaće najniže u kompaniji, prosječna plaća kabinskog osoblja lani u rujnu iznosila je 5.364 kune, a prosjek u Croatia Airlinesu je 8.616 kuna.

Svjesni teške situacije, djelatnici su pristali na smanjenje plaća za pet posto, no smatramo da se loša financijska politika kompanije, sa čak 33 menadžerska ugovora i 101 šefom, prelama na leđima zaposlenika koji nisu spremni sami nositi taj teret, ustvrdio je Humek.

Također je naglasio da će smanjivanjem prava svojih zaposlenika Croatia Airlines godišnje uštedjeti 15 milijuna kuna, a mjesečno ima gubitke od 10 milijuna kuna, pri čemu se Uprava nije odrekla svojih povlastica.

Zbog najave štrajka Croatia Airlines će na svojim web stranicama objavljivati promjene u planiranom redu letenja. (hina/metro-portal)

23.02.2010. 15:43:05
http://metro-portal.hr/strajk-stjuardesa-croatia-airlinesa-pocinje-u-petak-26-veljace/33867/