Metro-portal.hr

objavljeno 23.05.2010. 20:14:00
FEAR NO MORE

Strah od zubara može se pobijediti opuštajućim zvučnim valovima

NuCalm stomatološka oprema sastoji se od generatora i sklopa za glavu koji prenosi opuštajuće električne i zvučne frekvencije k mozgu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock - Ilustracija)

Britanski stomatolozi trenutno koriste novu tehnologiju kako bi smirili pacijente koji ih se boje. NuCalm, dijete američkih neuroznanstvenika, komad je opreme koji inducira stanje duboke opuštenosti čak i kod iznimno tjeskobnih i nervoznih pacijenata.

Kako prenosi DailyMail, NuCalm se temelji na kranijalnoj elektroterapeutskoj stimulaciji (CES), a sastoji se od generatora i sklopa za glavu koji prenosi opuštajuće električne i zvučne frekvencije k mozgu.

Pet minuta kasnije, moždani valovi su prilikom mjerenja bili toliko usporeni da su se dobiveni rezultati mogli poistovjetiti sa stanjem duboke opuštenosti, meditacije i sna. Uz sve to, pacijenti nose tamne naočale, a piju i tabletu specijalne kemikalije pod imenom GABA(gamaaminomaslačna kiselina) - koja je inače legitiman nutricionistički nadomjestak - što im samo produbljuje stanje opuštenosti.

Inače, brojna klinička ispitivanja pokazala su da CES terapija ima pozitivne učinke na niz poremećaja vezanih za stres - nesanica, kronična tjeskobnost, PTSP, itd. Navodno ta terapija potiče lučenje serotonina i dopamina izravno odgovornih za stanja ugode i opuštenosti.

Dr. Mervyn Druian, prvi britanski stomatolog koji je upotrijebio NuCalm tehnologiju, kaže da pacijenti koji se podvrgnu tretmanu ulaze u alfa stadij sna - duboka opuštenost i pospanost do kojih dolazi između pravog sna i potpune budnosti - a sve bez lijekova ili nuspojava.

„Pacijenti su budni i reagiraju na moj glas, ali ne osjećaju tjeskobu ni napetost. Sve u svemu, učinak je zaista moćan. Susretao sam se s vrlo temperamentnim pacijentima koji su (uz NuCalm) bili potpuno opušteni", kaže Druian.

23.05.2010. 20:14:00
http://metro-portal.hr/strah-od-zubara-moze-se-pobijediti-opustajucim-zvucnim-valovima/40706/