Metro-portal.hr

objavljeno 20.11.2010. 16:59:10
S KROVA SVIJETA....

1500 turista spašeno s područja Mt. Everesta

Turisti su više od tjedan dana bili blokirani zbog lošeg vremena koje je onemogućilo redovne letove prema i sa zračne luke Lukla

Fotografija vijesti
Više od 1500 turista koji su zbog lošeg vremena više od tjedan dana proveli blokirani u podnožju Mt. Everesta u Nepalu izbavljeni su u subotu, rekli su dužnsonici.

Turisti su više od tjedan dana bili blokirani zbog lošeg vremena koje je onemogućilo redovne letove prema i sa zračne luke Lukla, jedine u regiji.

"Turisti su spašeni uz pomoć helikoptera nepalske vojske i zrakoplova privatnih tvrtki", rekao je dužnosnik nepalske turističke zajednice Sharad Pradhan.

Svi su putnici sigurno prebačeni u prijestolnicu Katmandu u subotu popodne. Operacija prebacivanja turista trajala je od petka popodne, po agenciji za civilno zrakoplovstvo.

Zračna luka Lukla nalazi se na nadmorskoj visini od 2900 metara i smatra se jednom od najopasnijih na svijetu zbog kratke piste, gusta zraka i vrlo promjenjivog jakog vjetra. Obično je prva točka s koje ljudi kreću u turističke posjete Himalajama, u blizini Everesta. (hina/metro-portal)

 

20.11.2010. 16:59:10
http://metro-portal.hr/stotine-turista-spasene-s-podrucja-mt-everesta/51497/