Metro-portal.hr

objavljeno 28.04.2010. 20:17:00
HAPPY FEET

Stopala se najviše opterećuju, zato vodite računa o njima

Neka vam stopala budu uvijek čista kako biste izbjegli gljivice, a ako vježbate, razgibajte ih i prije i nakon treninga

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

U redu, napokon ste odlučili započeti s vježbanjem, odabrali ste način i režim i krećete u skidanje kilograma. Većina vježbi u većini sportova i tjelesnih aktivnosti obavlja se na nogama. Točnije, na stopalima. Upravo stopala podnose najviše pritiska i opterećenja. Zato je važno da se dobro brinete o njima, pa sad vježbali vi zaista ili ne.

Kada počinjete trening imajte na umu da je ključ u polaganim i staloženim pokretima. Krenite s vježbama koje ne opterećuju previše stopala. Bolje je da se bavite plivanjem ili biciklizmom nego tenisom i trčanjem. Nadalje, obuća u kojoj vježbate također je neizostavan čimbenik u očuvanju zdravlja stopala, ali i kvalitetnom vježbanju. Neka obuća bude prikladna onome čime se bavite. Ne kupujte tenisice koje su vam male i neudobne u nadi da će se kasnije rastegnuti. Usto, važniji su udobnost i sigurnost od estetike.

Istežite i razgibajte stopala, gležnjeve nožne prste prije i nakon vježbanja. Tako ćete najbolje izbjeći ozljede. Kako se stopala najviše koriste važno je da pazite na zglobove i ligamente kao i mišiće vezane za donji dio nogu. Manja ozljeda može dovesti do veće ako je zanemarite. Zato ih je općenito najbolje izbjeći.

Vlažnost vaše obuće ili atmosfera oko njih idealna su sredina za razvijanje gljivica. Ne želite 'atletsko stopalo'. Zato je dobro da su vam noge stalno čiste. Ugodite vlastitim stopalima. Odite u toplice ili u salone ljepote i priuštite im pravi 'užitak' kako bi mogle i dalje pratiti režim vježbanja. Ili ih barem tri puta tjedno natapajte u toploj vodi - to će učiniti čuda. Osvježit će ih i smekšati.

28.04.2010. 20:17:00
http://metro-portal.hr/stopala-se-najvise-opterecuju-zato-vodite-racuna-o-njima/38887/