Metro-portal.hr

objavljeno 16.06.2011. 22:12:40
AKTIVISTI:

Stop regulacijama korita na Dunavu, Dravi i Muri

Aktivisti su protiv projekata regulacije korita na Muri, Dravi i Dunavu bez izrađenih studija utjecaja na prirodu i okoliš

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Aktivisti Svjetske zaklade za zaštitu prirode WWF, europske Zaklade Euronatur i Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode zatražili su zaustavljanje provedbe projekata regulacije korita na Muri, Dravi i Dunavu, budućem istoimenom UNESCO-vu rezervatu biosfere, prenosi Hina.

Aktivisti su pred 23 novinara iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Mađarske, Srbije i Hrvatske istaknuli transparent na kojemu je pisalo "Sačuvajmo 'europsku Amazonu' Stop regulacijama na Dunavu, Dravi i Muri".

Svjetska zaklada za zaštitu prirode WWF je u ožujku ove godine, zajedno s partnerskim udrugama, potaknula potpisivanje ministarskog dogovora između Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije za proglašavanje tog prvog zaštićenog područja, koje se proteže kroz tih pet država, nazvanog i 'europska Amazona'.

Rezervat biosfere se proteže na 8000 četvornih kilometara duž 700 kilometara prirodnog toka rijeka Mure, Drave i Dunava, i stanište je za više od četvrt milijuna ptica močvarica te za mnoge sisavce, vodozemce, gmazove i ribe.

Aktivisti udruga za zaštitu prirode i okoliša su za sutra najavili konferenciju za novinare u Osijeku na kojoj će, kako su rekli, prozvati hrvatske vlasti zbog provedbe projekata regulacije korita na Muri, Dravi i Dunavu bez izrađenih odgovarajućih studija utjecaja na prirodu i okoliš.

Predstavnik Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode Tibor Mikuška izjavio je za Hinu kako će od Europske komisije zatražiti da potakne hrvatske vlasti u poštivanju svih nacionalnih i međunarodnih zakonskih propisa kako bi se sačuvala hrvatska i europska prirodna baština.

16.06.2011. 22:12:40
http://metro-portal.hr/stop-regulacijama-korita-na-dunavu-dravi-i-muri/60235/