Metro-portal.hr

objavljeno 13.02.2021. 10:01:00
WOW!

Stonehenge je napravljen od starijih spomenika?

Ostaci drevnog spomenika na zapadu Walesa pokazuju da je kamenje s toga mjesta možda korišteno u gradnji neolitske građevine Stonehengea, pokazuje nova studija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Znanstvenici vjeruju da je neko kamenje, korišteno u Stonehengeu pokraj Salisburyja na jugozapadu Engleske, ranije bilo u spomeniku udaljenom oko 280 kilometara u jugozapadnom Walesu.

Tim s University College London (UCL) koji je zaslužan za otkriće kazao je da postoje ključni elementi koji povezuju Stonehenge, izgrađen 3000. pr. Kr. s ranijim kamenim krugom nazvanim Waun Mawn.

Po njima su drevni graditelji Stonehengea možda prebacili posebni plavo-sivi kamen iz Walesa kad se njihova zajednica selila.

Otkriće koje će biti objavljeno u časopisu Antiquity moglo bi objasniti zašto su ti monoliti prebačeni tako daleko kad je većina sličnih krugova iz tog vremena sagrađena u blizini kamenoloma.

Waun Mawn je jedna od nastarijih megalitskih kružnih struktura u Britaniji i treća najveća u zemlji.

Područje koje ga okružuje bilo je važno i gusto naseljeno područje sve do 3000. pr. Kr. kad su aktivnosti iznenada prestale.

"Kao da su nestali. Možda se većina ljudi odselila odnoseći sa sobo  kamen - identitet svojih predaka", kazao je arheolog Mike Parker Pearson sa UCL.

S oko 80 blokova od plavosivog kamena podignutih na visoravni kod Salisburyja moguće je da Waun Mawn u Pembrokeshireu nije jedini spomenik 'recikliran' u Stonehengeu, dodao je.

Prema znanstvenim istraživanjima ugljena i sedimenta u rupama gdje su nekad kameni blokovi stajali na lokaciji u Walesu utvrđeno je da su podignuti oko 400 godina prije Stonehengea, UNESCO-va lokaliteta svjetske baštine.

Postoje i naznake da su graditelji Stonehengea kopirali spomenik iz Walesa.

Waun Mawn ima promjer 110 metara kao i jarak koji okružuje Stonehenge i oba su poravnata s izlaskom Sunca na ljetni solsticij.

13.02.2021. 10:01:00
http://metro-portal.hr/stonehenge-je-napravljen-od-starijih-spomenika/130348/