Metro-portal.hr

objavljeno 22.04.2011. 22:10:00
STOLICA KAO NEPRIJATELJ

Stol za kojim se stoji može nam spasiti život

Prekomjerno sjedenje opasno je za zdravlje, zanimljiva alternativa je stol za kojim se stoji

Stol
Stol (standupdesks.com)

Ako čitate ovaj članak vjerojatno sjedite, što znači da ugrožavate svoj život. Barem tako tvrde liječnici koji su u časopisu "Medicine & Science in Sports & Exercise" objavili istraživanje prema kojem osobe koje veći dio dana provedu u sjedećem položaju imaju 54% veći rizik da će umrijeti od srčanog udara. Istraživanje je provedeno na preko 17.000 muškaraca i žena starijih od 13 godina.

Na opasnosti sjedenja upozorava još jedno istraživanje koje je objavljeno u New York Timesu. Stopa smrtnosti kod muškaraca veća je za 20% kod ispitanika koji sjede šest ili više sati dnevno u usporedbi s onima koji sjede tri sata ili manje. Kod žena navedena stopa iznosi 40%. Istraživanje je provedeno na 123.000 Amerikanaca.

Problem je u tome što alternativa za sjedenje gotovo nema. U slobodno vrijeme možemo izbjegavati sjedenje, no većina poslova danas se svodi upravo za sjedenje za stolom i rad na računalu. Moguće rješenje nudi Jim Gattuso, vlasnik domene standupdesks.com, koji tvrdi da broj posjeta stranici posljednjih tjedana vrtoglavo raste.

Gattuso je svojedobno i sam imao problema s leđima te je odlučio potražiti stol za kojim može raditi u stajaćem položaju. Potreba zbog zdravlja pretvorila se u dobru poslovnu ideju. Tržište je još uvijek relativno malo, ali biznis se razvija u dobrom smjeru. 

Stol za kojim se stoji rješava sve poznate probleme sa sjedenjem, a osobe koje ga koriste tvrde da u stajaćem položaju ujedno efikasnije rade svoj posao. 

22.04.2011. 22:10:00
http://metro-portal.hr/stol-za-kojim-se-stoji-moze-nam-spasiti-zivot/58054/