Metro-portal.hr

objavljeno 14.12.2011. 08:25:59
JUBILEJ

Stogodišnjica znanstvenog časopisa Priroda

Najstariji mjesečni časopis za popularizaciju prirodoslovnih znanosti Priroda na današnji dan slavi 100. godišnjicu izlaženja

Fotografija vijesti

Mjesečnik "Priroda" Hrvatskog prirodoslovnog društva, najstariji hrvatski časopis za popularizaciju prirodoslovnih znanosti, danas će proslaviti 100. godišnjicu izlaženja, prigodom čega će njegov urednik Nenad Raos na Biološkom odsjeku zagrebačkog PMF-a održati predavanje "101. godina: Priroda od pradjeda do praunuka", javlja Hina.

"Priroda" je ozbiljan i prosvjetiteljski časopis u kojemu nema pseudoznanstvenog kiča kakvime su danas preplavljeni mediji, rekao je Raos uoči obilježavanja obljetnice. Čitateljima dajemo pravu i točnu informaciju o tome što je znanost i ne idemo na senzacije, učimo naše znanstvenike novinarskom pisanju, ali se borimo i protiv znanstvene neupućenosti novinara, dodao je.

Od prvog broja 1911. do danas "Priroda" je izlazila bez prekida. U tom razdoblju na hrvatskim prostorima prošla su tri rata i četiri države, a znanost je bilježila važne izume, od parne lokomotive do svemirske rakete, od 'rehnšibera' (jednostavnog mehaničkog računala), do interneta.

Unatoč velikim društvenim i znanstvenim promjenama časopis izlazi kontinuirano, a tijekom Drugog svjetskog rata čak je objavljivan u dvije verzije, jednoj tiskanoj u okupiranom Zagrebu i drugoj koju su radili partizani, rekao je Raos, koji je 24. urednik časopisa u nizu.

Raos smatra da ga od sličnih časopisa izdvaja što ga većinom rade znanstvenici, a osim što piše o događajima u domaćoj znanosti na višoj razini, donosi članke o učeničkim takmičenjima, o povijesti hrvatskih znanosti te putopise i komentare o negativnim pojavama u znanosti.

Podsjetio je kako se na početku časopis obraćao obrazovanoj publici koja se amaterski bavila znanošću, a danas on "objedinjuje nastavnu i općeobrazovnu komponentu".

Časopis izlazi jednom mjesečno u 1500 primjeraka, distribuira se pretplatom i u pojedinim knjižarama. Novi broj koji će izaći do kraja godine, donosi, među ostalim, priloge o tome zbog čega se Turska opet trese i kako je dokazano da u svemiru postoji tamna stvar za koju nitko ne zna što je, reportažu o Imotskoj krajini i njezinim jezerima, te članke o tome što hrvatski znanstvenici misle o alternativnoj medicini i zašto se boja krzna sijamske mačke mijenja s temperaturom.

Časopis "Priroda" izdaje najstarija hrvatska prirodoznanstvena udruga Hrvatsko prirodoslovno društvo, koja je prošle godine proslavila 125. godišnjicu postojanja.

14.12.2011. 08:25:59
http://metro-portal.hr/stogodisnjica-znanstvenog-casopisa-priroda/66353/