Metro-portal.hr

objavljeno 07.09.2012. 16:21:00
PREVEDITE GLAD

Što znači želja za određenom hranom

Ono što mislimo da trebamo pojesti i ono što zaita trebamo pojesti nije uvijek u skladu - zato naučite što zaista znači kad vam se traže čokolada, sir, meso, kokice i ostala hrana

Što znači želja za određenom hranom
Što znači želja za određenom hranom (Graeme Weatherston/FreeDigitalPhotos)

Nema te osobe koja barem u jednom trenutku nije osjetila potrebu za specifičnom vrstom hrane - čokolada, čips, hamburger, salata, sladoled i tako dalje. Ali često ono što nam se jede ustvari nam uopće nije potrebno jer tijelo traži nešto drugo. Dakle, ono što mislimo da trebamo i što zaista trebamo nije u skladu. Ako uspijete shvatiti što vašem tijelu nedostaje i za čime žudi (pod uvjetom da glad i žudnja nisu emocionalno motivirani), lakše ćete ući u srž problema pojačane potrebe za specifičnom hranom i riješiti ga.

Ali interpretirati glad za sladoledom, čokoladom, prženim krumpirićima i slično nije uvijek lako. Prvi savjet je da prije nego što odlučite zadovoljiti glad (za bilo kojim oblikom hrane) popijte punu čašu vode. Većina stručnjaka smatra da ljudi jednostavno ne znaju da su dehidrirali pa misle da im je potreban pokoji zalogaj. Ako vas voda ne smiri, evo što savjetuje Michelle Schoffro Cook, svjetski renomirana autorica i doktorica prirodne medicine, u svojoj knjizi The Life Force Diet:

Čokolada

Ako žudite za njom to ne znači da vam tijelo javlja kako mu je nedostaje. Čokolada je bogata magnezijem. Dakle, nedostaje vam magnezija. Pojedite manju količinu tamne čokolade ili napravite smoothie od kakaa. Jedite orašaste plodove, sjemenje, ribu i lisnato povrće.

Slatkiši (svih vrsta)

Poremetila vam se razina šećera u tijelu ili su fluktuacije u njegovoj razini drastične. Bilo da se radi o sporadičnoj ili kroničnoj pojavi, važno je da ravnotežu povratite pravilnim izborom hrane. Uživanje u bombonima, kolačima, bombonijerama problem će učiniti samo većim. Umjesto toga, pojedite neko voće. Zatim legume ili grah, te kompleksne ugljikohidrate poput cjelovitih žitarica.

Slana hrana

Kokice i čips - ako žudite za njima (u pretjeranoj mjeri) vjerojatno imate fluktuaciju u razini hormona stresa. Prvi korak je, dakle, suočiti se sa stresom. Meditirajte, vježbajte disanje i prakticirajte ostale tehnike opuštanja. Zatim pojedite lisnatog povrća, unesite u organizam visokokvalitetni B-kompleks vitamin i vitamin C.

Sir

Ako vam se traži sir ili pizza, to obično znači da imate manjak masnih kiselina - što je vrlo često kod većine ljudi. Jedite sirove orahe, zatim lososa i sjeme lana. Također jedite sve ono što sadrži veću količinu omega-3 masnih kiselina. Sir preskočite.

Crveno meso

Manjak željeza. Žene tijekom mjesečnice obično žude za hamburgerima, odrescima i pravim mesnim komadima sa žara. Jedite grah, legume, šljive, smokve i ostalo sušeno voće. Vitamin C pospješuje unos željeza u tijelo pa ih kombinirajte - jedite limun, crvene paprike, rajčice i šumsko voće.

07.09.2012. 16:21:00
http://metro-portal.hr/sto-znaci-zelja-za-odredjenom-hranom/50487/