Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2012. 20:58:00
ČOVJEKOV NAJBOLJI PRIJATELJ

Što vaš pas misli o vama

Mnogi vlasnici pasa uvjereni su da točno znaju što njihovi psi misle i osjećaju. Je li tomu baš tako?

Fotografija vijesti

Veseli li se i vaš pas svaki put kad dođete kući s posla? Ili je to možda manje zbog vas, a više zbog toga što očekuje kakvu poslasticu?

Istraživači sa Sveučilišta Emory u Atlanti pokušali su odgovoriti na ova i brojna slična pitanja skenirajući mozgove čovjekovih najboljih prijatelja MRI uređajima. Ovom je timu znanstvenika po prvi puta uspjelo specijalnim treningom naučiti pse da leže i potpuno miruju više od 15 sekundi, koliko je potrebno da se završi skeniranje.

„Prihvatite li izgladnjelog psa i nahranite ga, on vas neće ugristi. To je razlika između psa i čovjeka." - Mark Twain

Znanstvenici su nakon toga usporedili aktivnost psećih mozgova s onom u ljudskom, koji nam je puno bolje poznat, kako bi bolje shvatili njihove motive, osjećaje i ponašanje. Pokazalo se kako se psi pokazuju empatiju kad im se pokažu fotografije igle koja bode kožu njihovih vlasnika, dijeleći s njima osjećaj boli.

Isto tako, psi prepoznaju svoje vlasnike kako vidom, tako i njuhom, a imaju i neuralne strukture koje reagiraju na glasove vlasnike, što je prvi dokaz o postojanju bazičnog razumijevanja ljudskog govora.

Ipak, trebat će još puno istraživanja prije negoli znanstvenici dođu do bilo kakvih definitivnih zaključaka, ali vjerujemo kako će to značiti još samo puno dobrih vijesti za sve vlasnike pasa. Tko zna, možda ćemo jednog dana doista moći „čuti" misli naših omiljenih ljubimaca. Nadamo se samo da neće biti pretjerano kritični.

18.05.2012. 20:58:00
http://metro-portal.hr/sto-vas-pas-misli-o-vama/71141/