Metro-portal.hr

objavljeno 28.12.2013. 21:34:00
PAZITE

Što vam sve može pokvariti san

Vježbanje prije spavanja ili šalica kave obično se izbjegavaju, no san nam mogu pokvariti i druge sitnice na koje ne obraćamo pažnju

Kako riješiti nesanicu?
Kako riješiti nesanicu? (Arhiva)

Sve ste napravili kako treba, jeli dovoljno dugo prije spavanja, niste popili kavu ili neki jaki čaj i pogasili ste sve ekrane u kući sat vremena prije odlaska na počinak, no san i dalje ne dolazi na oči? Možda ste napravili neku sitnicu koja vam, a da toga niste ni svjesni, oduzima san.

Primjerice, pranje zubiju pastom s okusom mentola prije spavanja pogrešan je odabir, jer će vas mentolo gotovo potpuno razbuditi i ležat ćete u krevetu s tim okusom u ustima dugo u noć. Za večernje pranje zubiju odaberite ipak neki drugi okus. 

Ako ste ekrane zamijenili knjigom, to je pohvalno, no ako je ta knjiga uzbudljiva ili intelektualno zahtjevna, prije će vas razbuditi nego uspavati, pa za literaturu prije spavanja odaberite nešto krajnje nezahtjevno i opuštajuće. 

Pušenje prije spavanja ne razlikuje se puno od kave prije spavanja, jer je i nikotin snažan stimulans koji će vam otjerati san s očiju.

Slušati preporuke stručnjaka koji kažu da je dobro umivati lice hladnom vodom kako bi se zatvorile pore nije loše, sve dok to radite ujutro, a ne prije spavanja. Tada je vrijeme za umivanje toplom, opuštajućom vodom.

U doba prehlada i gripe čaj s limunom je sjajan za oporavak, no, i opet ne prije spavanja. Limun će vam podići razinu energije i razbuditi vas, pa ga ipak preskočite u kasnim večernjim satima. 

Loša stvar prije spavanja su i razni vitaminski pripravci ili tablete koje sadrže vitamine B6 i B12 koji remete san.

Lako zaspati postaje prava mudrost, nije li?

28.12.2013. 21:34:00
http://metro-portal.hr/sto-vam-sve-moze-pokvariti-san/82403/