Metro-portal.hr

objavljeno 05.07.2020. 09:01:00
EH, DA...

Što vam je glavni problem tjeskoge?

Rezultati su replicirani u drugom istraživanju u kojem je sudjelovalo 30 ispitanika u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama života

Mladi moraju znati da je u redu ponekad se osjećati tjeskobno
Mladi moraju znati da je u redu ponekad se osjećati tjeskobno (Arhiva)

Niz problema povezanih s nekvalitetnim snom može za trećinu povećati razinu emocionalnog stresa kod pojedinca, rezultati su nove studije znanstvenika s kalifornijskog Berkeleya. 

Oni su nedavno proveli istraživanje kojim su željeli ustanoviti na koji način nekvalitetan i loš san može utjecati na mentalno stanje neke osobe. 

Za vrijeme studije ispitano je gotovo 330 osoba u dobi između 18 i 50 godina, a njezini su rezultati objavljeni u stručnome časopisu "Nature Human Behavior".

U prvome dijelu studije znanstvenici su koristili MRI i polisomnografiju (studiju spavanja) kako bi izmjerili moždane valove kod 18 mladih odraslih osoba dok su gledali neke emocijama nabijene video snimke.

Potom su ih prvi put pratili nakon kvalitetnog i dobrog sna, a drugi put nakon neprospavane noći.

Nedugo pošto su pregledali video-snimke, sudionike studije zamolili su da ispune upitnik kojim su procijenili razinu stresa, piše Independent.

Znanstvenici su ustanovili da, nakon nekvalitetnog sna tijekom noći, medijalni prefrontalni korteks u mozgu ispitanika, koji pridonosi ublažavanju tjeskobe, ne funkcionira onako kako bi trebao. Istodobno su otkrili da su "dublji" emocionalni centri mozga pretjerano aktivni.

Rezultati su replicirani u drugom istraživanju u kojem je sudjelovalo 30 ispitanika u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama života.

Istodobno je provedena i online studija kojom se mjerila kvaliteta sna i razina tjeskobe kod 280 mladih ljudi i osoba srednje životne dobi u razdoblju od četiri dana. Pokazalo se da nekvalitetan san može povećati razinu emocionalnog stresa kod nekih osoba za čak 30 posto. 

Stoga - spavajte dobro!

05.07.2020. 09:01:00
http://metro-portal.hr/sto-vam-je-glavni-problem-tjeskoge/126091/