Metro-portal.hr

objavljeno 20.01.2016. 22:01:38
BRRR

Što uzrokuje snove?

Snovi mogu biti ugodni, opuštajući i nakon njih ćemo se probuditi svježi i odmorni, no ima i onih koji će nas toliko izmoriti kao da nismo niti oka sklopili

Želite li vruće snove? :)
Želite li vruće snove? :) (Shutterstock)

Snovi nam donose slike i zvukove naše podsvijesti koja tijekom noći pokušava složiti naša pamćenja ... a evo što ih uzrokuje.

Antidepresivi - dokazano je da određeni antidepresivi utječu na noćne more. Ustanovljeno je da ljudi koji ih uzimaju imaju intenzivnije REM faze (faza sna tijekom koje sanjamo). Ako se osjećate izmučeno zbog noćnih mora, razgovarajte s doktorom o promjeni antidepresiva.

Glad - osobe koje su na dijeti češće sanjaju o hranu, a zbog niske razine šećera u krvi također lakše pamte snove.

Mirisi - sanjat ćete pozitivne snove ako u trenutku spavanja do vas dopre miris cvijeća, dok je miri sumpora uzročnik negativnih snova. Smatraju kako postoji velika vjerojatnost da se mirisi 'infiltriraju' u naše snove.

Spavanje na trbuhu - ako želite imati vruće snove, najbolje što možete napraviti jest da zaspete na trbuhu. 

Zvukovi - primjerice, probudili ste se nakon što ste sanjali da ste zapeli u gorućoj zgradi pa ste tada shvatili kako je alarm za požar u vašem snu zapravo bila budilica. To se događa zato što postoji mali vremenski 'prozor' tijekom kojeg zvuk može doći do vašeg mozga tijekom spavanja.

Začinjena hrana - može uzrokovati 'pomutnju' u vašem probavnom sustavu koja će pak uzrokovati snove. Uglavnom se radi o težim snovima stoga izbjegavajte začinjenu hranu minimalno 2 sata prije spavanja. 

No, ako ne možete protumačiti što snovi znače - pomoći će naša Sanjarica, sanovnik, tumač snova.

20.01.2016. 22:01:38
http://metro-portal.hr/sto-uzrokuje-snove/96102/