Metro-portal.hr

objavljeno 26.05.2010. 17:53:00
VIŠE OD RIJEČI

Što usta govore o vašem zdravlju?

Jezik, pljuvačka i desni izravno vam mogu reći puno toga o stanju vašeg organizma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Možda oči i jesu prozor u dušu, ali usta su onda sigurno pokazatelj vašega zdravstvenog stanja. Kako biste držali stvari pod kontrolom, barem jednom tjedno prekontrolirajte usnu šupljinu i obratite pozornost na sljedeće simptome:

Jezik. Ako je pretjerano blijed, moguće je da ste anemični, odnosno da imate manjak željeza u krvi. Zbog toga krv ne može proizvoditi hemoglobin, imate manje energije, a slabiji vam je i imunološki sustav. Jedite mnogo lisnatog povrća, mesa, morskih plodova i graha. Ako se stanje ne poboljšava i sumnjate da ste ozbiljno slabokrvni, obavezno posjetite liječnika.

Pljuvačka. Ako je gusta i suviše ljepljiva, a ima je malo, moguće je da imate kserostomiju (suha usta). Potencijalni krivac mogu biti razni lijekovi za alergije, bolove i prehladu koji utječu na protok vode u stanice i van njih. Ako se ne liječe, suha usta mogu zakomplicirati stvari - pospješiti propadanje zuba, obolijevanje desni i nastanak gljivičnih i ostalih infekcija. Pijte više tekućine, perite zube dječjom četkicom, žvačite gume za žvakanje bez dodatka šećera ili pak odite do vašeg stomatologa da vam preporuči neke tekućine za ovlaživanje usne šupljine i poticanje lučenja pljuvačke.

Desni. Obratite pozornost na svijetlo crvenu boju, nadutost i sitne apscese. Sve to znači samo jedno - desni su vam oboljele. Pogledajte dok perete zube je li krvarite pretjerano te izlazi li možda i gnoj. Moguće je da imate bakterijsku infekciju. Osim toga, nezdrave desni mogu biti pokazatelj dijabetesa. Ako ste trudnica, ti čimbenici ukazuju na sedam puta veću mogućnost preranog poroda. Parite zube pastama s antibakterijskim svojstvima. Redovito posjećujte stomatologa. I  nabavite vodicu za ispiranje usta koja sadrži klorheksidin.

26.05.2010. 17:53:00
http://metro-portal.hr/sto-usta-govore-o-vasem-zdravlju/40996/