Metro-portal.hr

objavljeno 20.11.2010. 12:15:08
PAR SAVJETA

Što učiniti kad vam kolega s posla zabije nož u leđa

Sigurno ste se barem nekoliko puta našli u situaciji da je netko prisvojio vaš rad ili vas 'oprao' pred šefom - naučite se nositi sa situacijom

Kolegijalnost
Kolegijalnost (Shutterstock)

Podmetanje na poslu svakako može uništiti pojedinca. Pogotovo one koji se ne znaju nositi sa situacijom u kojoj im je kolega s posla zabio nož u leđa. Pročitajte kako prepoznati lošeg kolegu i kako se nositi s novonastalom situacijom na radnom mjestu.

Postoji nekoliko tipova loših kolega, od kojih možete očekivati nož u leđa:

Kradljivac zasluga:
Prvog smo nazvali kradljivac zasluga. Na prvu djeluje spreman pomoći, entuzijastično podržava sve vaše ideje i trudi se da projekt uspije - kako bi kasnije pokupio zasluge!

Ovaj tip 'nepoželjnog' kolege uzdiže svoje zasluge u nebesa, a 'mi' i 'naše' zamijenjuje s 'ja' i 'moje' kad god je moguće.

Kameleon:
Drugi tip nazvali smo kameleon, upravo zbog sposobnosti prikrivanja i dvoličnosti. On će se također prikazati kao oslonac, koristan timski igrač, te će vam privatno ponuditi podršku i pomoć.

Bilo kako bilo, kameleon će pokazati svoje pravo lice tek onda kada naiđe šef, a tada ćete na svoj račun čuti cijelu hrpetinu kritika na projekt oko kojeg ste se jučer tako lijepo slagali. Također, pokudit će vas kao i sve ostale kolege za nepromišljenost i nepažnju kod uočavanja velikih pogrešaka koje je on, naravno uočio.

Sve što čini, čini da bi sam u očima šefa izgledao bolje, a to čini naglašavajući 'pogreške' drugih kolega.

Kada je taj kolega vaš šef:
E, ne znamo kako bi nazvali ovo.. Ali, nije baš dobro.. To je ono kad vam šef ukrade ideju na kojoj ste mislili izgraditi karijeru, a zbog autoriteta nemate šanse ideju prisvojiti.

Kako se nositi sa zlonamjernim kolegama
Iako bi im najrađe razbili njušku pred šefom i svim kolegama, to i nije najpametnije rješenje. Pokušajte nešto od sljedećeg:

 - ostanite mirni. Ne dopustite im da vas učine pretjerano emocinalnima. Ne zauzimajte pretjerano obrambeni stav.

 - po đungli nije najpametnije hodati sam. U poslovnom svijetu bitni su kolege, ali pazite što ćete reći u neformalnom razgovoru 'na cigareti' ili ručku. Koristite e-mail i grupne sastanke kako bi dokumentirali svoja stajališta.

 - budite pristojni, ali uporni. Naučite reći ne.

 - postavite se direktno. Primjerice: 'Iznenađen sam zbog tvojih negativnih komentara na projekt, pogotovo budući da si jučer tako afirmativno govorio o svemu. Postoji li neki razlog zašto si promijenio razmišljanje?'

Budite pažljivi i direktni; tako ćete istrijebiti praksu 'zabijanja noža u leđa' u svom poslovnom okruženju u najkraćem roku.

20.11.2010. 12:15:08
http://metro-portal.hr/sto-uciniti-kada-kolega-s-posla-zabije-noz-u-ledja/51489/