Metro-portal.hr

objavljeno 23.12.2009. 12:00:00
UZNEMIRAVAJUĆE

Što učiniti kad se zapali božićno drvce?

POGLEDAJTE VIDEO - Za manje od jedne minute vatra može u potpunosti zahvatiti cijelu sobu

(Deviantart)

Kad božićno drvce počinje gorjeti najpametnije što možete učiniti je pobjeći glavom bez obzira, sa sobom povesti sve ukućane i pozvati 112, upozoravaju pirotehničari i vatrogasci.

Naime, osim što se u najkraćem mogućem vremenu stvara nepodnošljiv dim, vatra se munjevito širi po cijeloj sobi i sve pred sobom nemilosrdno pretvara u pepeo.

Pokušaji samostalnog gašenja uglavnom ne daju rezultata i iznimno su opasni po ljudski život. Svega nekoliko udisaja dima može dovesti do kobne nesvjestice pa tako ne čudi da je uzrok 95% smrtnih slučajeva upravo dim.

Prilikom napuštanja stana preporučljivo je zatvoriti vrata sobe u kojoj je drvce te ulazna vrata kako se vatra ne bi proširila. Veća šteta se može spriječiti i držanjem kante vode uz bor koja omogućuje brz i kratak pokušaj gašenja.

To je ujedno jedini način na koji bi pojedinac trebao pokušati ugasiti vatru. Nikako se ne smiju koristiti deke jer su lako zapaljive i mogu prevrnuti bor i izazvati još veću štetu.

Najčešći uzroci koji dovode do požara su prskalice postavljene na samom drvcu, nekvalitetne lampice i prave svijeće koje se u nekim domaćinstvima još uvijek rado koriste.

23.12.2009. 12:00:00
http://metro-portal.hr/sto-uciniti-kad-se-zapali-bozicno-drvce/29228/