Metro-portal.hr

objavljeno 26.06.2013. 19:01:00
KLINCI

Što trebamo naučiti od djece?

Djeca imaju svoj život koji je sjajan, no mi se trudimo upropastiti ga, umjesto da ga zadržimo što duže

Pogledajte opet svijet kroz oči djeteta
Pogledajte opet svijet kroz oči djeteta (Arhiva)

Djeca gledaju na svijet svojim očima i na način koji, tijekom godina, jednostavno zaboravimo i počnemo se ponašati kao "odrasli ljudi". Nažalost, taj izraz podrazumijeva mnoge stvari koje nisu dobre za nas i donosi nam samo stres i probleme. 

Što bismo trebali naučiti od djece ili, da se preciznije izrazimo, ponovno se prisjetiti kako se radi. Za početak, trebamo prestati živjeti u nekom drugom vremenu i što više biti ovdje i sada. Mala djeca instiktivno znaju da je život zapravo niz trenutaka od kojih je svaki jednako važan. Praktično, to znači da se bavite samo jednom stvari i posvetite tome svu svoju pažnju.

Maštanje je dokazano dobra stvar, jer nam omogućava kreativno razmišljanje i rješavanje problema na nov i svjež način. Stoga, na dnevnoj bazi dozvolite sebi barem petnaestak minuta mira da vam mozak može otploviti u nepoznate vode, gdje se nećete prisjećati prošlosti ili ozbiljno planirati budućnost već samo plutati i gledati što se zbiva oko vas.

Za kraj, vrijedi se prisjetiti da je prava ljepota u malim, jednostavnim stvarima. Burj Khalifa je genijalan neboder, kao što je i Ferrari sjajan auto, ali pronađite takvo veselje u kockici omiljene čokolade, čitanju omiljene bajke iz djetinjstva ili cvijetu koji ste posadili u vrtu ili teglici na prozoru, i život će vam biti puno ljepši. 

26.06.2013. 19:01:00
http://metro-portal.hr/sto-trebamo-nauciti-od-djece/78959/