Metro-portal.hr

objavljeno 25.06.2013. 17:53:00
OBLJETNICA UKAZANJA

Sto tisuća hodočasnika u Međugorju

Blizu 100.000 hodočasnika iz cijeloga svijeta okupilo se u Međugorju, gdje se obilježava 32. obljetnica Gospinih ukazanja

Prošlo je 32 godine od ukazanja
Prošlo je 32 godine od ukazanja (Arhiva)

Najviše hodočasnika, od kojih je veliki broj tijekom večeri i jutra stigao pješice iz susjednih općina, došlo je iz BiH i Hrvatske. Veće organizirane skupine vjernika stigle su iz Italije, Njemačke, Austrije, Slovačke, Češke, Mađarske, Švicarske, Francuske, Poljske, Irske, ali i Sjedinjenih Država, Kanade, Japana i brojnih drugih zemalja. 

Tijekom dana slave se mise na 20-trak svjetskih jezika, a središnje misno slavlje bit će u utorak u 19.00 sati i predvodit će ga novimenovani provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko. I za ovu obljetnicu Gospinih ukazanja organizirana je tradicionalna hodnja mira koja je pokrenuta tijekom rata.

Međugorski župnik fra Marinko Šakota izjavio je za Radio mir iz Međugorja kako Gospa sve vjernike i ljude poziva na promjenu i obraćenje kako bi, kako je rekao, 'ljubav tekla našim žilama'. 

'Gospa nas uči: Mijenjaj svoju perpeciju života pa će se mijenjati i tvoja reakcija', rekao je fra Marinko Šakota. Komentirajući trogodišnji rad posebnog međunarodnog povjerenstva kojega je imenovala Sveta Stolica o fenomenu Međugorja, fra Marinko Šakota je ocijenio kako se radi o iznimno pozitivnom događaju. 

'Stvari se trebaju proučavati i hvala Bogu da se pristupilo poslu proučavanja. Po plodovima će se stvari i prepoznavati', rekao je međugorski župnik. 

Po tvrdnjama tada šestero djece, Gospa se u mjestu Podbrdu prvi put ukazala i obratila u predvečerje 24. lipnja 1981. godine. No, kako su tada bili šokirani, pobjegli su i sutradan su se ponovno vratili na isto mjesto. Od trada do danas nekolicini od njih Gospa se stalno ukazuje i šalje poruke. Mjesni mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić oštro se protivi vjerodostojnosti Gospinih ukazanja u Međugorju. 

Biskupska konferencija bivše Jugoslavije u nekoliko je navrata istraživala ovaj fenomen, a posljednju izjavu o tome biskupi su objavili 10. travnja 1990., kada nisu potvrdili niti posve odbacili nadnaravnost događanja. 

U ožujku 2010. godine Kongregacija za nauk vjere uspostavila je posebno 17-člano povjerenstvo, kojemu je na čelu rimski kardinal Camillo Ruini, koje istražuje fenomen Međugorja. Od pojave fenomena, Međugorjeje po podacima Crkve pohodilo blizu 50 milijuna hodočasnika.

25.06.2013. 17:53:00
http://metro-portal.hr/sto-tisuca-hodocasnika-u-medjugorju/78939/