Metro-portal.hr

objavljeno 19.01.2020. 09:01:00
ZAPAMTITE!

Što sve utječe na artritis?

Prehrana s visokim udjelom masti i ugljikohidrata također je povezana s gubitkom hrskavice, dok je mediteranska prehrana povezana sa smanjenjem boli kod svih vrsta artritisa

Imate artritis?
Imate artritis? (Arhiva)

Artritis je autoimuna bolest koja pogađa sve više ljudi. Za ovu bolest ne postoji lijek, ali mnogi pacijenti su primijetili povezanost između hrane koje jedu i onoga kako se osjećaju. Ova tema često se pojavljuje kod liječnika reumatologa Roberta Kovala. 

"Neke studije sugeriraju da preko 25 posto pacijenata osjeća izravnu povezanost između bolova od artritisa i prehrane, dok druga istraživanja pokazuju da prehrana i gubitak težine rezultiraju poboljšanim ishodima kod bolesti poput psorijatičnog artritisa i reumatoidnog artritisa", objasnio je Robert Koval za portal Martha Stewart.

"Prehrana s visokim udjelom masti i ugljikohidrata također je povezana s gubitkom hrskavice, dok je mediteranska prehrana povezana sa smanjenjem boli kod svih vrsta artritisa", rekao je dalje.

Lako se držati prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata, a što je s uživanjem u alkoholu, kofeinu ili šećeru?

Iako ne postoje formalne smjernice vezane uz artritis o specifičnom unosu svakog od njih. Koval primjećuje da oni koji sudjeluju u takozvanoj "zapadnjačkoj prehrani" u kojoj su jako uključene ove tri stvari ipak osjećaju utjecaj. 

 

Alkohol - iako ne postoji izravna veza između konzumiranja alkohola i razvoja artritisa, mnogi pacijenti primjećuju pogoršanje zdravlja u cjelini kada konzumiraju previše alkohola. "Kada je u pitanju konzumiranje alkohola, dobro je pravilo da se ne prelazi jedno piće dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce kako bi se spriječilo pogoršanje bolesti", napominje Koval. "Visoke količine alkohola narušavaju imunološki sustav, a također se povećava rizik od padova i ozljeda", kaže dalje.

Kofein - iako kofein u umjerenim količinama nije povezan s pogoršanjem artritisa, Koval napominje da se pokazalo da velike količine kofeina (više od dvije šalice dnevno) pogoršavaju bol i ubrzavaju sindrom nemirnih nogu.(Foto: Thinkstock)

Šećer - svi znamo da previše šećera nije dobro za zdravlje, to je također istina ako patite od artritisa. "Šećer potiče upale, a umjetna sladila povezana su s razvojem dijabetesa", objašnjava Koval. "Unos dva slatka pića dnevno ili više povezan je s povećanom smrtnošću." Kad god je to moguće, konzumirajte prirodne šećere odnosno voće jer sadrži bezbroj hranjivih tvari koje tijelo može iskoristiti kao gorivo.

 

19.01.2020. 09:01:00
http://metro-portal.hr/sto-sve-utjece-na-artritis/123210/