Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2013. 14:14:00
OPREZ

Što sve stres radi našem tijelu

Stres je sve rašireniji i prisutniji već od adolescencije, pa nije loše znati koje sve negativne posljedice ima na zdravlje

Stresu postajemo izloženi sve ranije u životu
Stresu postajemo izloženi sve ranije u životu (Arhiva)

Stres postaje jedan od vodećih zdravstvenih problema modernog života, a mnoga su istraživanja dokazala poguban utjecaj stresa na naše tijelo. Problem je tim veći jer se stres pojavljuje sve ranije, tako da više nije čudno ni da adolescenti postaju žrtve ove moderne bolesti.

No, što zapravo stres radi našem tijelu? Kad smo pod stresom, simpatički živčani sustav stimulira nadbubrežnu žlijezdu koja počinje proizvodnju epinefrina (adrenalina) i kortizola, hormona koji mogu utjecati na pamćenje i sposobnost učenja, kao i povećati sklonost depresiji.

Kad smo izloženi snažnom stresu, i naš respiratorni sustav trpi, što se manifestira kratkim dahom, ubrzanim disanjem, čak i hiperventilacijom, a trajnija izloženost stresu čini nas podložnima infekcijama gornjih dišnih puteva.

Kardiovaskularni sustav trpi možda i najviše, jer tijelo na akutni stres reagira ubrzanim otkucajima srca i povišenim krvnim tlakom. Dugoročni stres sužava arterije i podiže razinu kolesterola, uzrokujući visok rizik od srčanog i moždanog udara. 

Stres je u malim količinama čak i dobar za naš imunitet, no na duge staze usporava procese izlječenja i čini nas podložnim infekcijama. Trpi i probava koja će redovito imati smetnje i mučninu nakon duže izloženosti stresu, a takav život ženam može poremetiti menstrualni ciklus.

02.06.2013. 14:14:00
http://metro-portal.hr/sto-sve-stres-radi-nasem-tijelu/78477/