Metro-portal.hr

objavljeno 21.01.2023. 18:53:00
STRAŠNO!!

Što sve možemo naći u - salati

Mikroplastika koju automobilske gume ispuštaju u okoliš može se nakupljati u salati i ostalim jestivim biljkama

Mikroplastike kao u priči
Mikroplastike kao u priči (Arhiva)

To je više nego opravdan razlog da se odgovorni iz automobilske industrije potaknu na ekološki prihvatljiviji pristup u izradi automobilskih guma, kaže Thilo Hofmann iz Centra za mikrobiologiju i znanost o sustavima okoliša Sveučilišta u Beču.

Istraživači su otkrili da u laboratorijskim uvjetima korijenje salate apsorbira aditive sadržane u gumama.

I premda rezultati laboratorijske studije nisu bili odmah primjenjivi na uvjete na terenu, ukazali su na potencijalno velik problem koji se javlja zbog trošenja guma i njihova utjecaja na okoliš, objavili su austrijski znanstvenici u časopisu Environmental Science & Technology.

"Polovina mikroplastike u svijetu stvara se zbog abrazije automobilskih guma", upozorio je Hofmann.

Problem je u tomu što mikroplastika, koja se emitira u okoliš pri trenju automobilskih guma o tlo može sadržavati otrovne kemikalije.

Aditivi, koje u gume dodaju njihovi proizvođači da bi im zajamčili određena svojstva, poput bolje izdržljivosti, u određenom se trenutku slijevaju u postrojenja za pročišćenje otpadnih voda. To se, primjerice događa kad pada kiša.

A te se otpadne vode potom često koriste u poljima kao gnojivo, objasnio je Hofmann. Ovakva je upotreba gnojiva uobičajena praksa u nekim dijelovima Europe, Bliskog istoka i Sjeverne Amerike.

Švicarska je već zabranila gnojidbu kanalizacijskim muljem, kazao je Hofmann.

Dodaje da mikroplastika za abraziju guma s cesta može dospjeti do poljoprivrednih zemljišta zahvaljujući i vjetru.

U sklopu studije istraživači su ispitali šest tvari.

Hofmann tvrdi da se jedan od aditiva - nazvan 6PPD - smatra razlogom uginuća gotovo svih lososa u određenim dijelovima rijeka na sjeverozapadnoj obali Sjedinjenih Država.

Vjeruje se da se u ovom slučaju mikroplastika iz automobilskih guma slijeva u obližnje otpadne vode kada kiši.

Još uvijek nije utvrđeno u kolikoj su mjeri tvari ispitane u studiji toksične za ljude i ostale žive organizme, zbog čega austrijski znanstvenici kane provesti dodatne analize.

21.01.2023. 18:53:00
http://metro-portal.hr/sto-sve-mozemo-naci-u-salati/140824/