Metro-portal.hr

objavljeno 11.07.2012. 08:23:00
TIK TAK

Što smo stariji, vrijeme brže prolazi

Subjektivni dojam protoka vremena mijenja se s godinama, skraćujući se kako starimo

Ne dozvolite sebi da bacate vrijeme kroz prozor
Ne dozvolite sebi da bacate vrijeme kroz prozor (Arhiva)

Istraživanje provedeno još tijekom 70-ih godina pokazalo je da postoji subjektivno vrijeme i kako ga zapravo doživljavamo. Uz pretpostavku da je naš životni vijek 80 godina, već s dvadeset godina život vam je zapravo napola prošao, a s 40 je preko 70 posto subjektivnog vremena prošlo.

Naime, razlog je prilično jednostavan, jer s dvadeset godina jedna godina predstavlja 5 posto našeg cijelog života, a što smo stariji, godine predstavljaju sve manji postotak ukupnog trajanja života.

Ipak, i protiv ovako nezgodnog ponašanja našeg mozga ima lijeka - nove informacije, stalno učenje, novi hobiji, bilo što čime ćemo se odmaknuti od rutine i "još jednog dana u uredu". Najbolji primjer za to su godišnji odmori na egzotičnim ili avanturističkim mjestima, za koje ljudi redovito tvrde da su trajali puno duže nego odmori koje su provodili ležeći na plaži.

Znači, recept za dug život pun sjećanja koja će vas razvedravati je učenje, hobiji i razonoda na načine koji će vas otrgnuti iz rutine. Krenite na posao novim putem, na povratku napravite nešto što inače ne radite ... upravo kako se kaže - budite živi.

11.07.2012. 08:23:00
http://metro-portal.hr/sto-smo-stariji-vrijeme-brze-prolazi/72527/