Metro-portal.hr

objavljeno 17.05.2013. 16:40:00
LOKALNI IZBORI

Što se smije, a što ne na nedjeljnim izborima

Promatrači, recimo, ne smiju ometati rad biračkih odbora ili utjecati na glasače

Prijavite moguće nepravilnosti
Prijavite moguće nepravilnosti (Arhiva)

Državno izborno povjerenstvo (DIP) upozorilo je članove biračkih odbora da su na predstojećim lokalnim izborima dužni osigurati pravilnost i tajnost glasovanja, a promatrače da ne smiju ometati rad odbora te utjecati na birače da glasuju za određenu listu ili kandidata.

Upozoravamo članove biračkih odbora da ni na koji način ne smiju - osim odgovarajućeg zaokruživanja rednih brojeva u izvacima iz popisa birača - voditi zabilješke o biračima koji su pristupili ili nisu pristupili glasovanju te ne smiju prosljeđivati informacije o tim biračima osobama koje nisu uključene u rad biračkog odbora, ističe DIP potaknut primjedbama na rad nekih odbora na dosadašnjim izborima.

DIP opetuje da članovi biračkih odbora, bez obzira na način imenovanja, ravnopravno sudjeluju u radu odbora i dužni su osigurati pravilnost i tajnost glasovanja.

Članovi biračkih odbora koje su predložile političke stranke nemaju ulogu "promatrača". Njihova je dužnost aktivno sudjelovati u radu odbora, oni imaju jednaka prava, ali i dužnosti kao i predsjednici i potpredsjednici biračkih odbora, precizirao DIP.

Ovlaštene promatrače DIP upozorava da ni na koji način ne smiju ometati rad odbora koji promatraju, a posebno ne smiju utjecati na birače da glasuju za određenu listu ili kandidata ili na neki drugi način utjecati na birače. Promatrači ne smiju voditi zabilješke o biračima koji su izašli na izbore ili ih na drugi način evidentirati, ne smiju video, tonski ili na drugi način snimati rad izbornog tijela, upozorava DIP.

Državno izborno povjerenstvo naglašava da su ovlašteni promatrači dužni pridržavati se odredbi Zakona o lokalnim izborima, koje propisuju njihova prava i obveze, s temeljnim ciljem da se omogući promatranje izbornog postupka, a da se pritom ni na koji način ne utječe na slobodno izražavanje volje birača na izborima.

17.05.2013. 16:40:00
http://metro-portal.hr/sto-se-smije-a-sto-ne-na-nedjeljnim-izborima/78189/