Metro-portal.hr

objavljeno 16.12.2013. 22:13:00
PAZITE

Što se ne radi prije spavanja

Ako želite imati dobar i kvalitetan san, postoji nekoliko stvari koje nipošto ne biste smjeli raditi prije spavanja

Savjeti za zdrav san
Savjeti za zdrav san (Arhiva)

Ako povremeno ne možete zaspati ili se probudite usred noći i bauljate po kući satima dok ponovno ne zaspete, na početku ste problema s nesanicom. No, kao i u većini drugih stvari u životu, za to trebate okriviti sebe, a u ovom slučaju posebno i svoje navike prije spavanja.

Što to ne bi smjeli raditi prije spavanja kako bi vam san bio zdrav i kvalitetan? Nije tako komplicirano, ali ako ste već navukli na takve stvari, moglo bi biti problema.

Primjerice, prije spavanja se ne pregledavaju e-mailovi i odgovara na njih. Ova manija zahvatila je dobar dio ljudi, pogotovo ako ste spojeni na internet putem smartphona. Izlaganje plavom svjetlu ekrana bilo kojeg gadgeta snižava razinu melatonina i remeti san. Savjet - barem sat vremena prije spavanja pogasite ekrane oko sebe.

Vruća kupka je sjajna stvar, ali ne neposredno prije spavanja. Noću pada tjelesna temperatura, a u tijelu se počinje spuštati dva sata prije nego što zaspete. Kako će vruća kupka okrenuti stvar, lako ćete se razbuditi na najmanji šum izvana i nećete tako lako ponovno zaspati. Savjet - vruća kupka najkasnije sat vremena prije odlaska na počinak.

Jednako tako, želudac prije sna ne bi smio biti natrpan, što je također teško izbjeći. Ako se dobro najedete prije spavanja, nerijetko će to izazvati noćne more, a što je hrana nezdravija, san će biti lošiji. Da ne govorimo o tome da vas takva navika vodi u pretilost ...

Kofein, alkohol i energetska pića također nisu prijatelji sna, pa ih izbjegavajte satima prije nego što krenete na počinak.

16.12.2013. 22:13:00
http://metro-portal.hr/sto-se-ne-radi-prije-spavanje/82213/