Metro-portal.hr

objavljeno 24.02.2021. 09:01:00
OPREZNO

Što se ne miješa s antibioticima

Poznato je da bakterije mogu postati otporne na antibiotike, a to se događa ako ih uzimate kad ne treba, ako je doza prevelika ili ako je terapija preduga

Ovo - bez dodataka
Ovo - bez dodataka (Arhiva)

Poznato je da bakterije mogu postati otporne na antibiotike, a to se događa ako ih uzimate kad ne treba, ako je doza prevelika ili ako je terapija preduga. Usto interakcija antibiotika i nekih namirnica može imati neželjene posljedice.

Alkohol - alkohol ne bi trebalo piti ni s jednim lijekom jer interakcija može biti opasna, upozorava dr. Thomas Loescher, specijalist za zarazne i tropske bolesti i član Saveza njemačkih internista (BDI). Alkohol može povećati ili smanjiti učinak lijekova, a lijekovi mogu pojačati učinak alkohola. Antibiotici nisu izuzetak. "U kombinaciji s alkoholom antibiotik metronidazol, koji se propisuje za vaginalne i crijevne upale, izaziva glavobolje, mučninu i povraćanje", rekao je Loescher.

Kava - učinak stimulativnih napitaka poput kave, crnog i zelenog čaja, coca cole ili energetskih napitaka može biti pojačan upotrebom antibiotika, što bi moglo rezultirati ubrzanim radom srca i poteškoćama u spavanju.

Mlijeko - mlijeko i ostali mliječni proizvodi remete metabolizam lijekova, uglavnom zbog prisutnosti kalcija. "Kalcij poništava učinak mnogih lijekova, posebno antibiotika", tvrdi Ursula Sellerberg, glasnogovornica njemačke komore ljekarnika (BAK). "Neki antibakterijski agensi vezuju se s kalcijem u crijevima i stvaraju složene molekule koje su toliko stabilne da se kroz crijevni zid ne mogu probiti u krvotok", objasnila je. Rezultat toga je da se lijekovi ne metaboliziraju i njihov aktivni sastojak biva izlučen bez ikakva učinka. Pojava je najčešća pri uzimanju tetraciklina i fluorokinolona. Sellerberg zato savjetuje da se mliječni proizvodi izbjegavaju dva sata prije i poslije uzimanja antibiotika.

Mineralna voda - mineralna voda, bila gazirana ili ne, sadrži puno minerala poput kalcija, željeza i magnezija. Kao i u slučaju kalcija u mlijeku, minerali se mogu vezati uz aktivne sastojke antibiotika i pretvoriti ih u neučinkovite. Stoga i mineralnu vodu treba izbjegavati dva sata prije i poslije antibiotika. "Uvijek je sigurnaija opcija popiti lijek s čašom vode iz slavine", rekla je Sellerberg.

Voćni sok - voćne sokove treba izbjegavati prije uzimanja antibiotika. "Oni sadrže određene inhibitore enzima koji mogu poremetiti metabolizam nekih lijekova u crijevima i jetri", objasnila je stručnjakinja.

I konačno, koje je najbolje vrijeme za upotrebu antibiotika, prije, tijekom ili poslije jela? Nema općeg pravila, kaže Sellerberg. Neke, poput ampicilina treba uzimati sat vremena prije jela, a druge, poput cefuroksima nakon obilnijeg jela.

Najbolji odgovor na pitanje kada koristiti propisani antibiotik mogu dati liječnik ili ljekarnik, zaključila je.

24.02.2021. 09:01:00
http://metro-portal.hr/sto-se-ne-mijesa-s-antibioticima/130558/