Metro-portal.hr

objavljeno 08.12.2022. 20:14:00
STVARNO?

Što se može jesti za večeru?

Ljudi misle da je za gubitak kilograma nužno slijediti strogu dijetu, no postoji hrana koja bi mogla pomoći da ubrzamo svoj dolazak do cilja

Jaja su odlična večera
Jaja su odlična večera (Arhiva)

Upravo je vrijeme kad se obično krene prema frižideru da se nešto napravi za večeru - neki čak i stanu i zamisle se, pa se okrenu i sjednu pred TV, odlučni da neće jesti. No, rijetki ostanu čvrsti, većina se vrati i pojede nešto, čak i kasnije nego što su mislili...

E pa, nije to najgore na svijetu, kažu stručnjaci. Naime, jaje je namirnica koja nas čini sitima i rješava problem gladi u sitne noćne sate.

Baš kao što suzbijaju glad do ručka kada se jedu u prijepodnevnim satima, kuhana jaja odličan su izbor i za večeru. Osim što pomažu u mršavljenju, pridonose opuštanju, što je važno da bismo se kvalitetno odmorili.

Jaja sadrže antioksidanse zvane lutein i zeaksantin, koji pomažu u prevenciji očnih poremećaja, poput katarakte i makularne degeneracije. Također su dobra za srce jer povećavaju razinu lipoproteina visoke gustoće (HDL) ili dobrog kolesterola i smanjuju razinu lipoproteina niske gustoće (LDL) ili lošeg kolesterola. 

Kada večerati?

Mnogi nutricionisti savjetuju da posljednji obilan obrok u danu bude u 18 sati, no neki se u to vrijeme još ne vraćaju s posla. Takvim osobama liječnik Nick Bitz savjetuje laganu večeru, koja uključuje oko šest grama proteina, baš koliko sadrži jedno prosječno jaje.

"Otkrio sam da jedenje malo proteina prije spavanja održava razinu šećera u krvi stabilnom veći dio noći", rekao je, a prenosi Marca.

Što se konzumacije tiče, kuhano jaje slaže se uz povrće i ribu, ali je i odličan dodatak salatama. Prosječna zdrava odrasla osoba može pojesti jedno do dva jaja dnevno.

08.12.2022. 20:14:00
http://metro-portal.hr/sto-se-moze-jesti-za-veceru/140330/