Metro-portal.hr

objavljeno 31.05.2014. 13:20:00
DOSTA!

Što se događa u tijelu kad prestanete pušiti

Kako bi shvatili koliko je velika razlika između tijela pušača i nepušača, pročitajte što se sve mijenja u samo tri dana

Prestanite pušiti
Prestanite pušiti (Shutterstock)

Prestanak pušenja jedna je od najboljih odluka koje možete donijeti u životu, a kako biste se uvjerili koliko vam to dobra može donijeti, evo nekoliko podataka o zbivanjima u našem tijelu kad prestanemo unositi toksine iz cigareta.

Naime, vlada fama kako je prestanak pušenja dugotrajan proces i naše tijelo žudi za nikotinom još dugo nakon što prestanemo pušiti, no, zapravo je riječ samo o psihološkoj gladi jer tijelo se čisti izuzetno brzo.

Tako već dvadesetak minuta nakon prestanka pušenja vaši otkucaji srca i krvni tlak vraćaju se u normalu, dok stopala i dlanovi dobivaju više krvi, što možete primjetiti i dok pušite.

Kad se ujutro probudite nakon dobrog noćnog sna, ili 8 sati nakon što se zapalili posljednju cigaretu, razina ugljičnog monoksida u tijelu se prepolovila, a razina nikotina u krvi pala je čak 93.75 posto.

Jedan dan bez duhanskog dima dovoljan je da se pluća počnu čistiti od nakupljenih toksina, a uz to drastično pada rizik  od srčanog udara, dok se nakon dva dana umrtvljena osjetila ponovno aktiviraju - počinju se obnavljati oštećeni završeci živaca u ustima i nosu, što vam daje mogućnost da ponovno osjetite zaboravljene mirise i okuse u njihovoj punini.

Nakon samo tri dana tijelo se očistilo od nikotina, a uz to je preko 90 posto štetnih kemikalija na koje se raspada nikotin izlučeno iz tijela urinom. 

Kašalj prestaje nakon tri mjeseca, a u tom periodu razina inzulina ponovno je normalna, kao i cirkulacija u desnima, plućima i srcu. Problemi sa sinusima nestaju nakon devet mjeseci, a u plućima su ponovno narasle cilije, dlačice koje štite pluća od sluzi i toksina.

Dakle, prestanak pušenja imat će fantastičan učinak na vaše zdravlje, a ako mislite da je nemoguće prestati pušiti, nabavite knjigu Lako je prestati pušiti Alana Carra koja je pomogla milijunima da prestanu, kao i stotinama u Hrvatskoj. 

31.05.2014. 13:20:00
http://metro-portal.hr/sto-se-dogadja-u-tijelu-kad-prestanete-pusiti/85335/