Metro-portal.hr

objavljeno 15.06.2011. 10:15:46
MIJENJAT ĆE SE KLIMA

Što se događa sa Suncem objasnili američki astronomi

Ovo će vjerojatno biti posljednji solarni maksimum u sljedećih nekoliko desetljeća, a to će poremetiti sve - od mogućnosti za istraživanje svemira do Zemljine klime

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Prema rezultatima istraživanja objavljenima na godišnjem skupu Američkog astronomskog društva može se zaključiti da se Sunce umiruje. Naime, sunčeve se pjege stvaraju uslijed jake magnetske aktivnosti Sunca, a ponekad se pretvaraju u erupcije jake solarne, energetske oluje. One su vrlo važne za astronome jer se ponašaju kao indikatori Sunčeve aktivnosti koja oscilira u 11-godišnjem ciklusu. 

Oko 5.5 godina potrebno je da se Sunce pomakne sa solarnog minimuma u kome postoji nekoliko pjega, do maksimuma kada je Sunčeva aktivnost znatno pojačana. Trenutno se Sunce nalazi u Ciklusu 24 i kreće se prema svom solarnom maksimumu. Ipak, postoje naznake da će aktivnosti u Ciklusu 25 biti značajno smanjene. 

U takvim se razdobljima aktivnost Sunca može smanjiti ili se čak Sunce može potpuno umiriti. Do sada su astronomi predviđali da će se vidjeti nagovještaji za Ciklus 25, ali kažu da za sada takvih jakih aktivnosti neće biti. Sljedeći ciklus kad nastupi bit će znatno slabiji i moguće je da se nijedna pjega neće stvoriti. 

Nova solarna aktivnost se obično pojavljuje na heliografskoj širini od oko 70 stupnjeva na početku solarnog ciklusa, a zatim skreće prema ekvatoru.

Novo magnetno polje istovremeno gura ostatke prošlog ciklusa do 85 stupnjeva prema polovima. Trenutni ciklus, međutim, pokazuje sasvim drugačije ponašanje. "Ciklus 24 počeo je kasno i sporo i ne može biti dovoljno aktivan da pojuri prema polovima, što ukazuje da ćemo vidjeti vrlo slab solarni maksimum u 2013., ako ga uopće bude", kažu astronomi.

 „Ako se kretanje prema polovima ne završi, stručnjaci nisu sigurni kako to protumačiti. To znači da magnetno polje iz ciklusa 23 neće u potpunosti nestati iz polarnih regija... Što Sunce može učiniti u toj situaciji, ne zna se." 

Svoje teorije stručnjaci zaključuju predviđanjem: „Ako se to odvija na taj način, ovo će biti posljednji solarni maksimum u sljedećih nekoliko desetljeća, a to će poremetiti sve od mogućnosti za istraživanje svemira do Zemljine klime."

15.06.2011. 10:15:46
http://metro-portal.hr/sto-se-dogadja-sa-suncem-objasnili-americki-astronomi/60158/