Metro-portal.hr

objavljeno 09.03.2011. 18:34:00
KORIZMA

Što se događa s našim tijelom kad postimo?

Saznajte kako tijelo reagira kad ostane bez alkohola, kave, cigareta ili šećera

(Shutterstock)

Crkva na Čistu srijedu ili Pepelnicu ulazi u korizmu, a vjernici diljem svijeta odlučuju se na post ili neki oblik odricanja sve do Uskrsa.

Među najpopularnijim porocima za 7-tjedno odricanje obično su alkohol, slatkiši i cigarete, a njemački Bild je od liječnika saznao što se točno u organizmu događa za vrijeme posta.

Odricanje alkohola

Nakon nekoliko dana posta jetra se počinje regenerirati, a nekoliko tjedana potrebno je za postupno povlačenje nakupljene masti u jetri. Odricanje djeluje preventivno na cerozu jetre, a nuspojave se odnose na pojačanu agresivnost.

Odricanje cigareta

Samo 20 minuta nakon posljednje cigarete poboljšava se prokrvljenost ruku i nogu, a nakon dva dana se vraćaju osjeti za miris i okus. Pluća se počinju "stabilizirati" nakon dva tjedna.

Odricanje šećera

Znatno se poboljšava krvna slika, a osjećaj ovisnosti o slatkišima povlači se nakon mjesec dana. U sedam tjedana korizme tijelo konzumira 3,9 kilograma šećera manje, odnosno 15.680 kalorija. Moguće je smršaviti do 2,5 kg.

Odricanje kave

Osobe koje pate od visokog krvnog tlaka osjetit će znatno smanjenje nakon kratkog vremena odricanja. Oporavit će se želudac, a može se pojaviti glavobolja uslijed nedostatka uobičajene doze kofeina.

09.03.2011. 18:34:00
http://metro-portal.hr/sto-se-dogadja-s-nasim-tijelom-kad-postimo/33313/