Metro-portal.hr

objavljeno 28.11.2017. 20:01:00
HMMM...

Što se događa s brakom nakon dolaska djeteta

Nakon rođenja prvog djeteta zadovoljstvo bračnim životom opada, što negativno djeluje na dječji emotivni razvoj i akademske rezultate.

U čemu je tajna uspješnog braka?
U čemu je tajna uspješnog braka? (Pixabay)

Što se događa s parovima nakon što dobiju prvo dijete? Dugoročno istraživanje na Sveučilištu u Kaliforniji otkrilo je pomalo razočaravajuće rezultate.

Nakon rođenja prvog djeteta zadovoljstvo bračnim životom opada, što negativno djeluje na dječji emotivni razvoj i akademske rezultate.

No to ipak nije slučaj sa svim parovima. Neki brakovi tek nakon rođenja prvog djeteta učvrsnu, a pitanje koje se postavlja je ono o čarobnom receptu. Što je potrebno kako se odnosi među partnerima ne bi promijenili kada treća osoba postane dio njihove svakodnevice?

Odgovor leži u načinu na koji donose odluke. Ne radi se o tome da sretni parovi ne nailaze na probleme jer njih ima u svakom braku. Voditelji istraživanja skreću pozornost na činjenicu da nakon dolaska djeteta partneri nailaze na mnogo novih tema oko kojih moraju uskladiti mišljenja, pregovarati i pronaći rješenje. Teško je tu uvijek činiti na uviđajan način i s poštovanjem  zbog čega se takve situacije često pretvaraju u svađe koje mogu uništiti brak.

Što bi parovi mogli učiniti kako bi popravili međusobne odnose?

Stručnjaci preporučaju razgovor o bitnim temama kad smo odmorni i koncentrirani, a ne usred noći kad djete ne može spavati ili u desetak minuta kada stojimo na blagajni supermarketa. Važno je stvoriti vrijeme koje ćemo posvetiti vezi, baš kao što smo to činili prije dolaska djeteta.

Piše: Andrea Holi
28.11.2017. 20:01:00
http://metro-portal.hr/sto-se-dogadja-s-brakom-nakon-dolaska-djeteta/108833/