Metro-portal.hr

objavljeno 15.11.2010. 23:32:00
5 NAMJENA

Što sa starim računalom?

Prije nego što vam počne skupljati prašinu na tavanu ili ga odlučite baciti, pokušajte iskoristiti staro računalo

Stara računala
Stara računala (Wikipedia)

Nedavno smo pisali o tome kako se tehnologija proizvodi da bi završila u smeću, a osim tereta za okoliš i varanja potrošača koncept "planiranog zastarijevanja" nameće i jedan praktičan problem - što učiniti sa uređajima? Nekoliko zanimljivih prijedloga za "stara" računala pronašli smo na blogu Webestigate:

1. Donirajte ga
Postoje brojne udruge i škole koje bi rado koristile vaše staro, ali i dalje funkcionalno računalo. Ukoliko vam se preostale opcije svode na bacanje ili čuvanje na tavanu, odnosno podrumu za neka druga vremena (koja nikad neće doći), donacija je svakako najbolje rješenje. Škole ga u najgorem slučaju mogu iskoristiti za rastavljanje na sastavne dijelove i proučavanje pojedinih komponenti. Svakako prethodno izbrišite sve osobne datoteke i nepotrebne programe.

2. Eksperimentirajte
Čuli ste za Linux i niz drugih, alternativnih programa ali vam mrak pada na oči pri pomisli da na računalo koje trenutno koristite morate instalirati nove megabajte i gigabajte. Iskoristite staro računalo za eksperimentiranje i istražite besplatne programe koji se nude na internetu.

3. Poklonite ga
Ako se sami nemate vremena baviti s programima, možda u obiteljskom ili prijateljskom krugu postoji osoba zainteresirana za vaše staro računalo. Budite oprezni kada se radi o djeci, možda njihovi roditelji ne žele još jedan predmet za odvlačenje pozornosti od učenja u kući.

4. Igrajte se
Sigurno negdje u ladicama imate stare igrice za DOS ili Windows 95. Iskoristite računalo za vremeplov, prisjetite se starih vremena i zaigrajte simpatične, jednostavne igre o kojima ste nekada bili ovisni.

5. Prodajte ga
Negdje sigurno postoji osoba koja na eBay-ju ili u oglasniku traži rabljeno računalo, jer si ne može priuštiti novo. Ili informatičar koji traži neku zastarjelu komponentu koju možda baš vi imate. Kažu da za svaki proizvod postoji kupac, a pokušajem prodaje nemate što izgubiti.

15.11.2010. 23:32:00
http://metro-portal.hr/sto-sa-starim-racunalom/51261/