Metro-portal.hr

objavljeno 04.12.2017. 15:03:00
Hmmm...

Što ranije počnete sijediti ili gubiti kosu, time vam je zdravlje ugroženije

Gospodo, ako ste počeli sijediti ili gubiti kosu prije četrdesete, pripazite na srce.

Ćelavi i sijedi? Loše...
Ćelavi i sijedi? Loše... (Pixabay)

Pet puta je veća vjerojatnost da ćete razviti neku vrstu srčane bolesti ako ste počeli sijediti ili gubiti kosu prije navršene četrdesete godine - ako je vjerovati onome što tvrde najnovija istraživanja.

Izgleda da dva spomenuta faktora više utječu na zdravlje muškaraca i od prekomjerne tjelesne težine. Autor istraživanja s instituta za kardiologiju u Indiji upozorava da broj mladih muškaraca s problemima rada srca raste zabrinjavajućom brzinom, a razlozi su mnogo puta neobjašnjivi.
"Preuranjeno sjedenje kose i gubitak kose (alopecija) povezali smo sa starenjem žila koje nije proporcionalno sa starenjem same osobe, što ih čini mogućim faktorima koji uzrokuju bolesti arterija i srca," govori autor, dr. Sachin Patil.

U istraživnju je 790 muškaraca mlađih od 40 godina, s koronarnim bolestima, uspoređeno s 1 270 muškaraca dobrog zdravlja. Sudionici su dobivali takozvane bodove ovisno o tome koliki su pokazivali postokak ćelavosti i sijedih vlasi, bili su podvrgnuti snimanju srca, krvnim pretragama.

U postocima, u 5.6% ispitanika pronađena je poveznica između bolesti krvožilnog sustava i ćelavosti, a u 5.3% njih iste bolesti povezane su s preuranjenim sjedenjem kose.

Kao i uvijek u ovakvom slučaju, znanstvenici će istraživanje iskoristiti u svrhu daljnjeg promatranja i razvijanja moguće terapije.

Piše: Andrea Holi
04.12.2017. 15:03:00
http://metro-portal.hr/sto-ranije-pocnete-sijediti-ili-gubiti-kosu-time-vam-je-zdravlje-ugrozenije/108948/