Metro-portal.hr

objavljeno 12.02.2014. 09:03:00
STRAŠNO

Što rad na računalu radi našem tijelu

Pretjerano korištene računalnog miša može dovesti do razvoja de Quervain sindroma koji se manifestira kao bol u palcu i šaci kad okrećete zglob

Znate li kako treba sjediti za računalom
Znate li kako treba sjediti za računalom (Arhiva)

Nedostaci rada na računalu su mnogobrojni, ma kako bilo kontraproduktivno govoriti o tome u ovo doba krize i nezaposlenosti, kad je bilo koji posao prihvaćen s veseljem i nadom. No, kako je uredski posao vrlo stresan, vrijedi naglasiti neke stvari na koje trebate paziti.

Primjerice, pretjerano korištene računalnog miša može dovesti do razvoja de Quervain sindroma koji se manifestira kao bol u palcu i šaci kad okrećete zglob. Čim primjetite ove simptome, javite se liječniku i nabavite podložak za miša na kojem će vaša ruka biti u prirodnijem položaju.

Bol u stražnjem dijelu vrata uzrokovana je nepravilnim načinom sjedenja tijekom rada na računalu, a ma koliko vi sebe masirali, bol ne prolazi. Znači, ili promijenite način na koji sjedite, ili nabavite naočale jer ne vidite dobro na ekran pa mu se stalno približavate. 

Bol u gornjem dijelu leđa posljedica je napetosti koja se javlja kao rezultat predugog sjedenja u neudobnom stolcu za neudobnim stolom. Savjet je da svakih 45 minuta uzmete pauzu i prošećete, a nije zgorega i napraviti nekoliko vježbi.

Bol u zglobovima, najčešće koljenima i laktovima također je rezultat uredskog posla i nepravilnog sjedenja za lošim stolom na lošem stolcu. Podesite sve prema svojim mjerama, postavite ispravno tipkovnicu i miša i stvari će se popraviti.

Ako vam je tijelo nemirno, imate potrebu za trešnjom nogu, trnce u rukama i nogama - vi ste pod stresom. Ne onim psihičkim nego fizičkim, a tijelo i mišići vam na ovaj način signaliziraju da nešto nije u redu, a ako ignorirate ove znakove, mogu se razviti vrlo ozbiljne bolesti.

Stoga, par jasnih pravila - dobar stolac, pravila udaljenost od stola, tipkovnica i miš na pravim mjestima s podlošcima i uspravno sjedenje, uz često dizanje i šetnju i uredski vam posao neće naštetiti zdravlju. 

12.02.2014. 09:03:00
http://metro-portal.hr/sto-rad-na-racunalu-radi-nasem-tijelu/83242/