Metro-portal.hr

objavljeno 12.01.2010. 22:59:08
MUKE PO DAROVIMA

Što pokloniti šefu i kolegama s posla?

Bonton daje korisne upute o poklanjanju u uredu i može razriješiti brojne dileme

(She.hr)

"Prilikom poklanjanja prigodnih darova kolegama s posla ili nadređenima, valja biti posebno oprezan. Pogrešan poklon lako će poslati krivu poruku i narušiti odnose među zaposlenicima", upozorava Lizzie Post autorica brojnih priručnika za lijepo ponašanje.

Poklon bon za prodavaonicu donjeg rublja stoga je podjednako neprikladan kao rječnik za kolegu koji ima problemu s gramatikom i pravopisom.

Post smatra da zaposlenici, u pravilu, svojim nadređenima ne bi smjeli poklanjati ništa: "Poklon šefu lako će se protumačiti kao ulizivanje i dovođenje u bolju poziciju što može negativno utjecati na radnu atmosferu i međusobne odnose."

Umjesto individualnog darovanja šefa, Post predlaže zajedničke poklone u kojima svi zainteresirani zaposlenici imaju priliku sudjelovati s određenim novčanim iznosom.

"Ukoliko ste zaduženi da kupite poklon u ime svih kolega, oslonite se na predmete koji se mogu koristiti u uredu ili odražavaju duh kompanije. Ako dobro poznajete šefa, primjereni su pokloni koje može koristiti u slobodno vrijeme, poput palice za golf", preporučuje Lizzie Post.

Sitnim znacima pažnje treba iznenaditi i nižerangirane zaposlenike, čistačice, portire i vozače. Lijepa gesta pritom je važnija od samog poklona pa je najbolje kupiti nešto simbolično, dok personalizirane poklone treba držati podalje ureda.

Među suviše osobne poklone ubrajaju se parfemi, proizvodi za tuširanje, nakit, odjeća, alkohol i cigarete. Također, na popisu poklona koje nikada ne bi smjeli pokloniti nalaze se vrlo skupocjeni predmeti i gotovina.

Što se tiče poslovnih partnera, pokloni bi se trebali razmjenjivati isključivo na razini poduzeća, a ne privatno. S druge strane za neformalna druženja i proslave, pristojno je domaćinu donijeti bocu vina, bombonijeru i/ili neizbježan buket cvijeća za damu kuće.

12.01.2010. 22:59:08
http://metro-portal.hr/sto-pokloniti-sefu-i-kolegama-s-posla/30554/