Metro-portal.hr

objavljeno 04.03.2016. 18:05:00
UPS!

Što opijanje radi vašem tijelu

Opijanje je u novoj studiji povezano s povećanjem rizika za srčani ili moždani udar u sljedećih tjedan dana

Vjerujte, ovo stvarno nije pametno!
Vjerujte, ovo stvarno nije pametno! (Arhiva)

Opijanje vikendom nekad je bio redovan način zabave, pogotovo mlađih osoba koje su u tome vidjele jedini način zabave. No, što takvo ponašanje radi zdravlju?

Ne treba biti pretjerano pametan da bi se shvatilo da je takva navika izuzetno štetna, a kad se zna da se na taj način znatno povećava rizik od srčanog ili moždanog udara u sljedećih - tjedan dana, možda je vrijeme da to ozbiljnije shvatite.

Znanstvenici s Harvarda dodaju kako je i samo jedna konzumirana doza alkohola povezana s povećanjem rizika za poteškoće sa zdravljem kardiovaskularnog sustava u sljedeća 24 sata.

Nakon tog razdoblja osobe koje umjereno konzumiraju alkohol imaju manji rizik za ovakve zdravstvene probleme nego osobe koje uopće ne piju alkoholna pića.

Podaci prikupljani tijekom 28 godina od gotovo 30000 osoba pokazuju i kako je za pozitivan učinak na kardiovaskularni sustav ženama potrebna konzumacija manje količine alkohola nego muškarcima.

To je u skladu s preporukama po kojima bi muškarci dnevno trebali konzumirati najviše dvije doze alkoholnih pića, a žene najviše jednu dozu.

 

04.03.2016. 18:05:00
http://metro-portal.hr/sto-opijanje-radi-vasem-tijelu/96829/